НОВИНИ

В Своге се очаква да възстановят водоподаването от утре, но само за битови нужди

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:10, 18.08.2022
Чете се за: 04:35 мин.
У нас
Слушай новината

Повишава се дебитът на водния приток от извора "Пеща" към река Искрецка, която захранва с вода Своге и околните населени места. Хидрогеолози започнаха проучвания на допълнителни водоизточници, които да подават резервни количества вода. Очаква се от утре постепенното възстановяване на водоподаването, но то ще бъде годно само за битови нужди.

До късно снощи дебитът на водоизточника "Пеща", който захранва с вода Своге и околните населени места е в рамките на 25 - 30 литра в секунда, което 10 пъти по-малко от капацитета му.

"Като снощи започна рязко да се покачва и към момента, към 12.00 часа е 60 литра в секунда, което показва, че има сериозна увеличение за мен. И се надявам утре картината да бъде още по-добра", каза инж. Иван Иванов, директор на ВиК София-област.

За нормално водоснабдяване обаче е необходима в магистралния водопровод да постъпват поне 130 литра вода в секунда. Общината и водоснабдителното дружество са започнали да търсят алтернативни подземни водоизточници, които да подават допълнителни количества.

Първият сондаж е в близост до реката между Своге и Искрец и дава обнадеждаващ резултат.

"Ще помогне с 40 - 50 литра. Двете помпи са с 23 литра в секунда", каза инж. Иванов.

Спелеолог за кризата с водата в Своге: Пресъхнал е карстовият извор, но до седмица проблемът ще бъде решен

Както според ВиК дружеството, така и според общината с подобни сондажи трябва да се осигури алтернативното водозахранване на района и в бъдеще.

"Това, което правим в момента, днес обследвахме този район, търсим общински имоти с хидрогеолозите, в които има голяма вероятност да открием подпочвени води, да се изградят едни сондажи, за да може, когато нещо се случи горе с водоизточник "Пеща", да имаме алтернативно захранване на населението", каза инж. Иванов.

"Разбира се, те трябва да бъдат разположени на правилните места, да имат необходимия дебит, да имат необходимата дълбочина и да бъдат плътни", каза инж. Валентин Михайлов, заместник-кмет на Община Своге.

Започват хидроложки проучвания в Своге заради водната криза

Оказа се, вече повече от година в общината има един от най-модерните резервоари, който при авария може до осигури вода за няколко денонощия, но той не може да бъде използван заради остарялата водопроводна мрежа.

"Днес, ако ние го пуснем в момента, може би ще има до вечерта сто аварии. И сега, ако отгоре дойде налягане на вода с по-силен дебит, всичко това започва да гърми. И ние имаме места в Своге, където сме правили ремонти до сега по 30 - 40 - 50 пъти. Т.е. на едни същи места", каза инж. Валентин Михайлов.

За да се използва резервоарът, трябва да бъде подменена цялата водопроводна мрежа в общината.

"Община Своге е изготвила проект, дори има разрешително за строеж, мисля, че беше за около 11 милиона за подмяна на вътрешната водопроводна мрежа и канализацията, заедно с основен ремонт на улици", каза директорът на ВиК София-област инж. Иван Иванов.

"В момента сме ги дали в МРРБ, в МФ, навсякъде. Надяваме се да бъдат финансирани, т.е. изграждане на малък воден цикъл на града", каза инж. Валентин Михайлов.

Магистралният водопровод, който е връзката между водоизточника и изградения резервоар също е амортизиран и ВиК дружеството е изготвило проект с европейско финансиране за неговата подмяна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До 5000 лева глоба за бракониери, ловили таралежи
До 5000 лева глоба за бракониери, ловили таралежи
Базел отпуска 1500 билета за ЦСКА за реванша на "Санкт Якоб Парк"
Базел отпуска 1500 билета за ЦСКА за реванша на "Санкт Якоб Парк"