НОВИНИ

Новото и старото ръководство на ВМЗ-Сопот влязоха в остър спор

bnt avatar logo
от БНТ
18:17, 19.08.2022
Чете се за: 03:42 мин.
Бизнес
Слушай новината

Отново напрежение във ВМЗ-Сопот. Новоизбраното и старото ръководство на завода се скараха пред медиите, след като новият шеф Иван Стоенчев изненадващо се появи на пресконференция, обявена от предшествениците му.

На пресконференцията отстраненото ръководство имаше намерение да отговори на обвиненията на служебния министър на икономиката Никола Стоянов, че са водили ВМЗ-Сопот към фалит. Влизайки в заседателната зала обаче, завариха новоизбраният председател на ДКК Венцислав Димитров и Иван Стоенчев, който е възстановен в ръководството.

Думата взеха от досегашното ръководство като увериха, че оставят ВМЗ в отлично финансово състояние и складовете с готова продукция са празни, защото всичко се продава веднага. Стоенчев и Димитров останаха да ги чуят в залата на другия край на масата.

"Производството не само, че не е намаляло, а производството заради това, че се мотивираха хората, взехме и достатъчно мерки, за да заздравим трудовата дисциплина, се е увеличило минимум с 10%, около два пъти", каза Иван Иванов, досегашен изпълнителен директор на ВМЗ-Сопот.

Нов шеф поема ДКК, оздравяват ВМЗ-Сопот и "Кинтекс"

Огласиха обаче договор, който са заварили и според който служителите им се превозват до работните си места на многократно завишени, според тях, цени. Досегашното ръководство обясни и защо са решили да започнат ремонт в завода като показаха кадри от помещения и складове. Според новия шеф обаче по-големият проблем е липсата на кадри.

"Ние ще надграждаме и мисля, че няма нужда да се говори за реваншизъм, аз нямам нищо против ръководството. Когато мен ме смениха благодарих, нито съм подписвал някакви документи след датата, когато е обявено, че има нов Съвет на директорите, така че предполагам, че те ще бъдат коректни това да не го правят и оттук нататък да сме живи и здрави - ще работим", заяви Иван Стоенчев, новоизбран член на Съвета на директорите на ВМЗ-Сопот.

Новият шеф на ДКК: Констатирани са нарушения във ВМЗ

Новоизбраният председател на Държавната консолидационна компания коментира, че целият медиен шум около ВМЗ-Сопот в последните месеци има обратен ефект.

"Доведе до проверки в дъщерното ни дружество търговец, който е един от контрагентите на ВМЗ - "Кинтекс", от страна на ДАНС, което е обезпокоително. Днес сутринта в 9.00 ч. в ДКК имахме проверка от ДАНС, на този етап естествено друго не може да се коментира, но мога да ви кажа, че е свързано с управлението в дружеството и то бих казал, че имаме повод за гордост", каза Венцислав Димитров, изпълнителен директор на ДКК.

Очаква се ремонтните дейности да започнат в понеделник, като те ще бъдат разгледани като програма от новото ръководство.

Репортер: Нели Ангелова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожари в Испания - силен вятър разпалва огъня край Валенсия
Пожари в Испания - силен вятър разпалва огъня край Валенсия
Шампионът Хебър Пазарджик стартира подготовка за новия волейболен сезон (Снимки)
Шампионът Хебър Пазарджик стартира подготовка за новия волейболен сезон (Снимки)