НОВИНИ

Новият шеф на ДКК: Констатирани са нарушения във ВМЗ

Николай Минков
от Николай Минков
19:28, 18.08.2022
Чете се за: 05:00 мин.
Бизнес
Слушай новината

Промени в Държавната консолидационна компания. Смиляна Нитова е сменена като изпълнителен директор. На нейно място е назначен освободеният от Корнелия Нинова бивш шеф на ДКК адвокат Венцислав Димитров, който оглави и Съвета на директорите. За "По света и у нас" той съобщи, че започва оздравяване на "Кинтекс" и ВМЗ. Извършени са и кадрови промени в ръководството на двете дружества.

Във Вазовските машиностроителни заводи се връща уволненият стар шеф Иван Стоенчев, който само за 6 месеца успя да докара дружеството на 48 млн. лв. печалба.

Промени в ръководството на "Кинтекс" - мотивите са, че в държавното предприятие са влезли органите на ДАНС. Предприемат се и мерки за оздравяване на фирмите от военно-промишления комплекс.

Новият шеф на ДКК обясни, че досега Съветът на директорите на ВМЗ е функционирал в нарушение, тъй като вместо от петима членове, е работил само с трима. Въпреки забраната на новия министър на икономиката публичните предприятия да спрат разплащания, от които не зависи пряко дейността им, ВМЗ е направило за седмица преводи за над 3 млн. лв. за строителни дейности. Констатирани са и други нарушения.

Нов шеф поема ДКК, оздравяват ВМЗ-Сопот и "Кинтекс"

"Във ВМЗ има спрян поток на доставките за суровини, които са необходими за производствения цикъл. За съжаление, производственият цикъл е занемарен за сметка на администрацията на дружеството, която е увеличена несъразмерно на обема на рабата. Създават се новоназначения, които нямат оправдания към настоящия момент и това е причината в оперативната работа служителите да недоволстват", каза адвокат Венцислав Димитров, изпълнителен директор на ДКК.

Бордът на ВМЗ се допълва с двама нови членове, а в "Кинтекс" е сменен целият Съвет на директорите, с изключение на Пламен Пешев, който се противопоставил на превод от 800 000 лв. към офшорка, заради която в дружеството влизат разследващи органи.

"В "Кинтекс", както знаете, имаше проверка, прекалено обезпокоителна, от ДАНС. Тя е свързана със заплащането на една немалка сума, като се оказа, че има такъв превод. Тепърва ще се търсят основанията за извършването на превода. И единственият човек, който се е противопоставил на това действие, той остава в борда на директорите", каза адвокат Димитров.

Бившият шеф на ДКК Смиляна Нитова излезе с позиция, в която обвинява новото ръководство в беззаконие. Заявява, че ще атакува в съда направените назначения.

"В условие на криза за бизнеса и хората се увеличават двойно директорите на държавните дружества. Шокиращо е, че избраният за нов изпълнителен директор е едновременно и председател на Съвета на директорите, който трябва да сключи договор сам със себе си и да се самоконтролира", пише тя.

Наследникът ѝ не се съгласи с обвиненията.

"Твърди, че това е недопустимо. Няма законова забрана. Напротив. Много търговски дружества така оперират. Да, не е типично. Но това е с цел да се канализира дейността на дружеството", каза Димитров.

Смиляна Нитова припомня, че Димитров бил уволнен от Корнелия Нинова: "Той няма право да заема публична длъжност, защото е уволнен от ДКК. Това е беззаконие, своеволие и некомпетентност, всичко отива в съда. Служебният кабинет овладява държавните дружества, обезглавява военно-промишления комплекс, намесва се безпрецедентно в работата на държавни фирми, които нямат абсолютно никаква връзка с организирането и провеждането на предстоящите избори".

"Така е, освободен съм. Това е правното основание, което предходният министър на икономиката и индустрията е използвала за освобождаване на целия борд на директорите. Но това, отсега ви казвам, че не е основание да се вземат подобен род длъжности", каза Димитров.

А от ДКК съобщиха, че продължава анализът на състоянието и на другите дъщерни дружества на компанията. Приоритетно се вземат мерки за оздравяване на фирмите от военно-промишления комплекс.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
6,5 млн. лв. ще струва вота зад граница, заявление за гласуване в чужбина се подава онлайн
6,5 млн. лв. ще струва вота зад граница, заявление за гласуване в чужбина се подава онлайн
Борусия Дортмунд също отряза Роналдо
Борусия Дортмунд също отряза Роналдо