НОВИНИ

Йордан Божилов: Не ремонтираме украинска техника

bnt avatar logo
от БНТ
18:37, 18.08.2022
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

На този етап не ремонтираме украинска военна техника в България. Това заяви бившият зам.-министър на отбраната Йордан Божилов в предаването "Още от деня".

"Имахме разговори с представители на Украйна за потенциален ремонт на танкове. Имаме възможности в наши предприятия, но на този етап украинската страна не е предложила конкретни дейности. Това е единственото, което България може да предостави, като - да кажем условно военна помощ на Украйна, според решението на НС", каза Божилов.

За Божилов първата визита на турския президент Ердоган в Украйна след началото на военните действия през февруари е показателна, че има място за преговори. Има въпроси, по които трябва да се постигне консенсус - износа на зърно, Запорожката АЕЦ.

Антониу Гутериш и Реджеп Ердоган посетиха Украйна

"Но аз не бих очаквал да се намери финал на войната, начин да се спре агресията. Положително е, че все пак има дипломация и че има канали, по които да се говори", обобщи той.

На този етап Ердоган е фигурата, която е приета и от двете страни - не се конфронтира с Русия, от друга страна се подпомагат украинците, включително с доставки на въоръжение и техника, коментира Божилов.

"На този етап чисто военно нито една от страните няма възможност да постигне напредък, който да предреши войната. Украинците се бият изключително смело, а Русия няма възможност да струпа повече техника на този етап. Войната влиза в една фаза на изтощение и това ще продължи дълго", прогнозира той.

По думите му анализаторите не виждат военния смисъл Русия да използва тактическо ядрено оръжие, защото в резултат ще има повече разрушения и радоилогично замърсяване, отколкото военни успехи.

"Русия и Украйна са в един паритет. Проблемът е, че вътре в самата Русия няма сили, които да принудят държавното ръководство да спре агресията и да се изтегли. Няма гражданско общество, има абсолютен контрол над гвардията, ФСБ и общественото мнение, няма граждански организации, които да се противопоставят, а тези, които излизат напред, биват арестуват", допълни Божилов.

Той цитира последния анализ на ЕЦБ, в който се предвижда горещата фаза на военните действия да е поне до края на годината.

"Тук е интересен един фактор - зима, който може да принуди едната или другата страна или пък поддържащите страни да променят позицията си. Зимите в Украйна са много студени, а от руска страна пък се прави калкулация как евентуалното спиране на подаването на газ към Европа ще подбуди европейските граждани да притиснат своите правителства", каза още бившият заместник-министър на отбраната.

За хода на войната Божилов прогнозира, че напредъкът на Русия ще е минимален, а контрамерките на Украйна ще стават все по-ефективни.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради сигнал за подкуп: Обискираха кабинета на главния архитект на Кърджали
Заради сигнал за подкуп: Обискираха кабинета на главния архитект на Кърджали
Николай Хаджигенов: След изборите ПП ще се съберат с ГЕРБ и ще има невиждани протести
Николай Хаджигенов: След изборите ПП ще се съберат с ГЕРБ и ще има невиждани протести