НОВИНИ

Пожари в Испания - силен вятър разпалва огъня край Валенсия

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
18:19, 19.08.2022
Чете се за: 02:42 мин.
По света
Слушай новината

В Испания бушуващите горски пожари не отслабват хватката си около населени места в района на Валенсия. Над 400 души и 36 хеликоптери и самолети са изпратени срещу стихията. Изпепелени са 19 000 хектара гори. Пътниците във влак се оказаха в капана на огъня и скачаха панически от вагоните.

Тези мъже са лицe в лице с огъня. И смъртта. Четирима огнеборци се изплъзнали в последния момент от пламъците, бягайки с всички сили от огнената стена, тласната от силния вятър. Опитвали се да спасят близко село от приближаването на пожара.

Секунди по-късно мястото, на което са били, е погълнато от огъня. Трима са ранени, няколко населени места са евакуирани. Огънят бушува в района на Валенсия. Вчера падналият дъжд укроти пламъците, но само временно. През нощта вятърът ги е разпалил отново и битката продължава.

В района на същия пожар влак с 48 пътници от град Сагунт за Сарагоса попадна в огнен капан, след като композицията се озова посред пламъци. Машинистът решил да използва аварийната спирачка и да се опита да върне вагоните назад към предишната гара, за да избегне по-голяма опасност.

Кондукторът предупредил хората да останат в купетата, но паниката обзела някои от хората, които започнали да крещят "Пуснете ни навън" и скочили от влака през прозорците. Това обаче се оказало огромна грешка. 20 души са получили изгаряния, един от тях е в тежко състояние.

Те били качени отново във влака и са приети в болница в най-близкия град. Инцидентът е от 16 август и се разследва, а от жп компанията обясниха, че не били предупредени за движението на огъня към релсите. Испания преживява най-сухото си лято от 1200 години, смятат учените.

В съседна Италия пожар пълзи към жилищни райони в околностите на Палермо. Пожарникарите се бориха през цялата нощ да овладеят огъня и да предпазят най-големия град на остров Сицилия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Павел Маринов се класира на полуфинал на турнир от ITF в Скопие
Павел Маринов се класира на полуфинал на турнир от ITF в Скопие
Новото и старото ръководство на ВМЗ-Сопот влязоха в остър спор
Новото и старото ръководство на ВМЗ-Сопот влязоха в остър спор