Вицепремиерът Марияна Николова изкачи връх Мусала в Деня на независимостта

от БНТ
15:32, 22.09.2020
Чете се за: 00:45 мин.
У нас
вицепремиерът марияна николова изкачи връх мусала деня независимостта

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова изкачи най-високия връх у нас - Мусала в Рила планина, висок 2925 м.

"На днешния празник 22 септември – Деня на независимостта на България, искам да призова всички българи да открият есента като възможност за разходки в планината и да се насладят на неземната красота, която се разкрива от най-високия връх на Балканите", заяви министър Николова.

По думите ѝ неслучайно върхът е част от инициативата "100 национални туристически обекта", а лесният достъп го превръща в един от най-изкачваните в страната.

Вицепремиерът коментира още, че през есенния сезон разходките в планината са прекрасен начин за почивка и отдих, а България има много какво да предложи в тази насока.

Около 30% от територията ни е заета от планини. Те са изключително разнообразни по релеф и предлагат на посетителите богата гама от възможности за почивка, спорт и развлечения. В тях има чудесни условия за туризъм през всички сезони, допълни министър Николова.

Тя каза още, че крилата на сезоните са изключително подходящо време за комбиниране на планински преходи с други видове туризъм. Именно с тази цел Министерството на туризма създаде 27-те специализирани туристически маршрута – културно-исторически, винено-кулинарни и балнео- и СПА, за да насърчи туризма във вътрешността на страната.

Министър Николова беше придружена от приятели и колеги от министерството, планински водачи и представители на Планинската спасителна служба.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
"Дойче Банк" ще трябва да затвори всеки пети филиал
"Дойче Банк" ще трябва да затвори всеки пети филиал
Самолет Су-30 се разби в Русия
Самолет Су-30 се разби в Русия