Вицепремиерът Пеканов: Липсва яснота за водните проекти на София

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:50, 06.08.2021
Чете се за: 01:20 мин.
У нас
вицепремиерът пеканов липсва яснота водните проекти софия
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Изключването на четири ВиК проекта на столичните квартали "Волуяк", "Сеславци", "Кремиковци" и "Панчарево" от Плана за възстановяване и развитие се е наложило, защото не е сигурно, че те отговарят на евроизискванията.

Това обяви от парламентарната трибуна служебният вицепремиер Атанас Пеканов по време на парламентарния контрол в петък.

"Това са важни проекти, защо Столична община не е направила тези инвестиции, след като толкова успешно е вършила работата си, явно не е работила толкова добре. Има и технически причини да изключим тези проекти, а именно становище на министерствата на финансите и на регионалното развитие, липсва достатъчно информация за инвестиционната програма на Софийска вода", обясни Пеканов.

На 5 юли общински съветници и кметове на софийски райони внесоха жалба в Министерския съвет заради решението за спиране на средствата по Плана за възстановяване за изграждане на канализация и локални пречиствателни станции в 4 столични района.

Проектите за изграждане на ВиК инфраструктура на четирите агломерации са на стойност 200 млн. лв., като Столичната община има готовност да ги съфинансира с 42 млн. лв.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Стотици мъртви раци в Стара река в Карлово
Стотици мъртви раци в Стара река в Карлово
Боряна Калейн: Надявам се във финала да играя по-спокойно
Боряна Калейн: Надявам се във финала да играя по-спокойно