НОВИНИ

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри Паисиевите дни в Самоков

вицепрезидентът илияна йотова откри паисиевите дни самоков
bnt avatar logo
от БНТ
13:36, 18.06.2022
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
Слушай новината

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри Паисиевите дни в Самоков, посветени на 300-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История славянобългарска“.

„История славянобългарска“ – тази малка книжка с пожълтели страници, сложи началото ни като нация, създаде самочувствието ни на славен народ с дълга история, начерта нашето бъдеще. Колко голяма сила и прозорливост е притежавал Паисий, за да поведе народа си със силата на писаното слово и със силата на историята! „История славянобългарска“ е събуждането на българския народ. Събуждане, което нямаше да се случи без православната вяра, която ни съхрани във вековете на робство, без съзнанието за род и памет и без българския език“, посочи вицепрезидентът.

Йотова подчерта, че няма друга книга, която да говори толкова много за независимост и бъдеще.

„В дните на политическа турбуленция нека Паисиевите дни бъдат като очистваща река, която измива жлъчта, злобата и противопоставянето. За да имат бъдеще, днешните политици, трябва да познават българската история и да се учат от нея“, заяви Илияна Йотова.

Вицепрезидентът благодари на ръководството на община Самоков, на Историческия музей и Архиерейското наместничество за организирането на Паисиевите дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нападателите над полицейските служители в района на Самоков са привлечени към наказателна отговорност
Нападателите над полицейските служители в района на Самоков са привлечени към наказателна отговорност
Станимир Стоилов: Трябва да работим много по-сериозно
Станимир Стоилов: Трябва да работим много по-сериозно