НОВИНИ

Вицепрезидентът Илияна Йотова връчи награда на патриарх Неофит

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
11:05, 16.06.2023
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
вицепрезидентът илияна йотова връчи награда патриарх неофит
Слушай новината

Българският патриарх Неофит получи днес наградата " Проф. Марко Семов". Връчи му я вицепрезидентът Илияна Йотова. Наградата е за неговото присъствие в духовния живот на страната.

Тя е учредена през 2007-ма година и носи името на един от най-ярките интелектуалци на съвременна България. Проф. Семов е основоположник на българската телевизионна и радио публицистика. Сред носителите на наградата са Недялко Йорданов, Гергина Тончева, Българската академия на науките. Сред мотивите за награждаването са, че патрирах Неофит винаги е бил духовен и нравствен стожер на нацията, човек с авторитет и съчетание на възвисеност и смирение.

Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България: Това е българският мъдрец. Благият тон, мъдрите, изпълнени със святост думи, могат да ни накарат да се почувстваме по- добре във всяка ситуация дори, когато ни е най-трудно. Мисля, че е най-достойният човек за тази награда и нека да бъде жив и здрав и още дълго време да бъде в служба на БПЦ и българския народ.

Церемонията се състоя в салона на Софийската митрополия.

Наградата е учредена през 2007 г. от Съюза на българските журналисти, Съюза на българските писатели, Сдружението за национално съхранение, община Априлци и фондацията „Проф. Марко Семов“. Нейни носители са поетът Недялко Йорданов, историкът проф. Дойно Дойнов, създателката на Класическата гимназия Гергина Тончева, режисьорът акад. Людмил Стайков и Българската академия на науките.

Присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, Георги Първанов – президент на България от 2002 до 2012 г., бивши председатели на Народното събрание и министър-председатели, председателите на Съюза на българските журналисти и на Съюза на българските писатели, ректори, академици, журналисти, интелектуалци и общественици.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Пд отпътува за лагера в Банско с група от 18 футболисти
Ботев Пд отпътува за лагера в Банско с група от 18 футболисти
Недоволство в столичния квартал "Хиподрума" - отдават парк на спортна федерация
Недоволство в столичния квартал "Хиподрума" - отдават парк на спортна федерация