Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Вицепрезидентът връчи призове на деца и юноши зад граница

от БНТ
20:09, 29.07.2021
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
вицепрезидентът връчи призове деца юноши граница
Слушай новината

"Не е вярно твърдението, че този, който живее навън, не се интересува от България. Контактите със сънародниците ни зад граница, съвместните ни инициативи показват тяхната огромна обич и грижа за родната страна. Вдъхват ни увереността, че заедно – българите в България и българите в чужбина, можем да постигнем жадуваната промяна и да изградим модерна, просперираща и сигурна държава! Извървяхме първите крачки от пътя – най-трудните, защото изискват смелост и връщане на вярата, че може и по друг начин."

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която беше гост на тържествената церемония по награждаването на лауреатите на конкурсите за деца и юноши на Държавната агенция за българите в чужбина. Стотици участници от българските общности зад граница се включиха в трите конкурса на агенцията – литературен, по пеене, за рисунка.

"Духовната територия на нашата родина е много по-широка от географските й измерения. България е там, където има българско самосъзнание, говори се и се твори на български език", посочи вицепрезидентът.

Илияна Йотова благодари за усилията на учителите и родителите, които на свещения български език разказват на децата си вълшебната приказка за България.

"Която и страна да изберете за свой дом, не забравяйте своя корен. Не забравяйте, че сте потомци на велик народ и славна държава. Носете България винаги вляво – в сърцето", обърна се вицепрезидентът към участниците в конкурсите.

Илияна Йотова благодари на Държавната агенция за българите в чужбина за съвместните културно-образователни инициативи.

"Опитваме се заедно да сглобим като мозайка онези малки български части от целия свят, да изградим образа на България. Да приласкаваме все повече деца и млади хора към свещеното чувство – любовта към родината“, изтъкна вицепрезидентът и посочи част от общите проекти с агенцията.

Благодарност за доброто сътрудничество Илияна Йотова поднесе и към Министерството на образованието и науката.

"Образованието е най-видимата част от работата ни със сънародниците зад граница", отбеляза вицепрезидентът.

Илияна Йотова изрази своята признателност към всички българи в чужбина, които се включиха в организираните от нея виртуални инициативи през изминалата година – "Голи са без книги всички народи" и "Будната България". Продължават виртуалните срещи с български творци зад граница.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Шестима българи, от които трима атлети, излизат в Токио в петък
Шестима българи, от които трима атлети, излизат в Токио в петък
ЦСКА елиминира Лиепая след дузпи в дебюта на Стойчо Младенов
ЦСКА елиминира Лиепая след дузпи в дебюта на Стойчо Младенов