НОВИНИ

Вицепрезидентът Йотова и хърватският премиер Пленкович се обявиха за приемането заедно на България и Хърватия в Шенген

вицепрезидентът йотова хърватският премиер пленкович обявиха приемането заедно българия хърватия шенген
bnt avatar logo
от БНТ
12:11, 27.10.2022
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

Амбиция на Хърватия и България е заедно да влезем в Шенген. Това заяви министър-председателят на Република Хърватия Андрей Пленкович на среща в Загреб с вицепрезидента Илияна Йотова, съобщават от пресцентъра на президентството.

"Важно е, че чухме още веднъж подкрепата на Хърватия и желанието заедно да извървим пътя към членство в Шенген", посочи Йотова и запозна Пленкович с целия процес по присъединяването на България от 2011 г. насам и несъгласието на някои държави членки.

"Опасно е заместването на техническите критерии, които България е изпълнила, с политически критерии. Това поражда евроскептицизъм сред българските граждани", подчерта вицепрезидентът. Тя изрази надежда до края на годината да бъде взето решение за приемането на България, Румъния и Хърватия.

Българският вицепрезидент и хърватският премиер изтъкнаха традиционно добрите отношения между двете страни, както и общите приоритети в рамките на Европейския съюз.

Йотова и Пленкович обсъдиха и предстоящото през 2023 г. присъединяване на Хърватия към еврозоната. Темата по-рано Йотова коментира и с министъра на външните работи и европейските въпроси Гордан Гърлич Радман. Хърватското правителство провежда от две години широка информационна кампания за ползите от приемането на единната европейска валута.

Днес Илияна Йотова ще се срещне и с президента на Хърватия Зоран Миланович. Двамата ще обсъдят теми от двустранните отношения, както и въпроси, свързани с присъединяването на двете държави към Шенген и Еврозоната. Ще коментират войната в Украйна и произтичащите енергийните проблеми.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов зам.-председател в СОС след отстраняването на съветника, който свали украинското знаме от общината
Нов зам.-председател в СОС след отстраняването на съветника, който свали украинското знаме от общината
Прокуратурата предявява новите обвинения за пране на пари при строежа на АМ "Хемус"
Прокуратурата предявява новите обвинения за пране на пари при строежа на АМ "Хемус"