НОВИНИ

ВиК-Шумен очаква водоснабдяването да бъде възстановено изцяло до утре сутринта, аварията е отстранена

bnt avatar logo
от БНТ
20:01, 24.09.2022
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Авария на основен водопровод остави Шумен на сухо за 24 часа. Повредата беше отстранена едва днес по обяд. Към 19.00 ч. водоподаването беше пуснато към ниските зони на града. От ВиК-Шумен съобщиха за БНТ, че до утре сутринта вода ще има и в останалите райони на Шумен.

След аварията беше спряна работата на основната помпена станция "1300", която захранва Шумен с вода. Повредата е станала в землището на Велики Преслав, близо село Миладиново.

"Като е установено, че в шахта по водопровода е корозирал стоманен фланец, който от налягането във водопровода е компрометиран", каза Иван Иванов от ВиК-Шумен - клон Велики Преслав.

Два аварийни екипа от Шумен и Велики Преслав работиха по аварията.

Повреденият фланец беше подменен с нов. След 12 часа интензивна работа аварията беше отстранена, след което започна и подаването на вода към водопровода.

Аварията е станала в двора на Радослав Радославов. Мъжът казва, че от 7 години имотът му се наводнява заради повреди по водопровода. В резултат на постоянните наводнения той не може да обработва земята си нормално, а засадените дървета изсъхват.

Преди два месеца отново имаше авария на довеждащия водопровод от язовир Тича, но на друго място. Съоръжението е остаряло и амортизирано и по него често възникват аварии. Предстои ремонт на водопровода с европейски средства, който трябва да приключи до края на следващата година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Два нови грипни щама ще ни атакуват тази зима
Два нови грипни щама ще ни атакуват тази зима
46 семейства от наводнените карловски села са поискали настаняване във фургони
46 семейства от наводнените карловски села са поискали настаняване във фургони