НОВИНИ

ВКС постанови: Доживотен затвор за Любо Гребеца от "Наглите"

вкс постанови доживотен затвор любо гребеца наглите
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:30, 16.06.2020
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Любомир Димитров, известен като Любо Гребеца от "Наглите", ще изтърпява наказание "доживотен затвор" заради две убийства. Решението е на Върховния касационен съд (ВКС) и не подлежи на обжалване.

Делото е образувано по касационни жалби на подсъдимия и на защитника му срещу решението на Софийския апелативен съд, с което е потвърдена присъдата му от Софийския градски съд.

С нея подсъдимият е признат за виновен за извършени престъпления – умишлено умъртвяване на Юлиян Лефтеров на 08.01.2009 г., за което е осъден на 18 години затвор и за убийството на Иван Пайнавелов, осъществено на 12.04.2009 г., като му е наложено наказание "доживотен затвор".

На Димитров е наложено да изтърпи най-тежкото от наказанията, определен му е и специален режим. Осъден е да плати на двамата граждански ищци и частни обвинители, конституирани по делото, сумата от по 150 000 лева за всеки.

Съдебният състав на ВКС приема касационните жалби за неоснователни.

Според тях оплакването за предубеденост на член от състава на въззивния съд, разгледал и решил делото по същество, жалбоподателят свързва с участие на съдия, който на досъдебното производство се е произнесъл по мярката за неотклонение на друг обвиняем, като в мотивите на определението било записано, че доказателствата сочат подсъдимия Димитров като извършител.

В решението на ВКС се казва, че проверката не оправдава опасението на подсъдимия. В мотивите на определението липсват съображения на съда и изводи за авторството на подсъдимия или негово виновно поведение.

Върховните магистрати посочват, че САС законосъобразно се е произнесъл в пределите на обвинението, изследвайки самостоятелно инкриминираното поведение на подсъдимия.

"При установяване на правно значимите факти не е допуснал съществени нарушения на процесуалните правила, които регулират събирането, проверката и оценката на доказателствата като елементи от доказателствената дейност, предназначени да гарантират правилно формиране на вътрешното съдийско убеждение", допълват от ВКС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вносът на ток продължава да се увеличава
Вносът на ток продължава да се увеличава
Предсрочните избори в Северна Македония ще са на 15 юли
Предсрочните избори в Северна Македония ще са на 15 юли