НОВИНИ

Владислав Тодоров: На Балканите се играе волейбол на високо ниво

владислав тодоров балканите играе волейбол високо ниво
Снимка: БФ Волейбол
bnt avatar logo
от БНТ
18:05, 06.07.2023
Чете се за: 04:25 мин.
Спорт
Слушай новината

Селекционерът Владислав Тодоров беше много щастлив след третото място на водения от него национален отбор на България на Балканиадата по волейбол за жени под 17 години. На първенството в Сърбия българките спечелиха бронзови медали.

"На Балканите се играе на високо ниво при тази възраст.България, Гърция, Турция, Сърбия и Румъния са на Европейското първенство. Факт е! И че са съседски държави. След като и петте са една до друга, значи на Балканския полуостров се играе много силно. Италия и Полша са традиционно силни. Липсва Русия, чийто отбор е традиционно сред първите места", коментира Тодоров пред официалния сайт на БФ Волейбол.

Във Върнячка баня българският тим постигна четири победи и една загуба.

"Много съм доволен от моите момичета. Бориха се, воюваха за всяка точка. Жалко, че Една Тодорова се контузи ден преди първия мач. Тя е важна на поста посрещач, но не можа да играе. Нашият тим няма изразен лидер, а сме силни като отбор. Нужно е всеки състезател да може да влезе и да даде всичко за победата. Правим всичко възможно Тодорова да е готова за първия двубой срещу Нидерландия на европейското. Със сигурност отсъствието ѝ се отрази при посрещането ни. Времето е малко и не знаем кога ще е на линия", каза още Тодоров.

На Балканското първенство България допусна загуба единствено от Турция в полуфиналната фаза с 0:3.

"Отборно се представихме на много високо ниво. Бяхме добри на контраатака, трябва да засилим посрещането, за да се облекчи играта на крайните ни нападатели. Показахме много голям характер. На тази възраст състезателките са още почти деца. Не знам коя до къде ще стигне, но всички се показаха като фантастични професионалисти. Ще се развиват тепърва и техният труд ще покаже на какво ниво ще стигнат. Всеотдайни са на тренировки. В България много обичаме да омаловажаваме успехите. Все пак два пъти победихме Сърбия на техен терен и то убедително. Този отбор ще е домакин на европейското и ще е фактор", продължи специалистът.

Тимът на България остава във Върнячка баня, където само след дни предстои и Европейското първенство за жени под 17 години. Шампионатът ще се проведе между 11 и 22 юли. Българките са в група с Италия, Хърватия, Полша, Нидерландия, Естония, Грузия и домакина Сърбия.

"Като бивш състезател и сега като треньор искам да побеждавам. Не приемам третото място на Световно, Европейско, Балканско или квартално първенство. Опитвам се да прехвърля това и върху отбора ни. Трябва да мислят само за медали, където и да играят. Нашите мисли трябва да са такива и за Европейското. Започваме срещу силен противник в лицето на Нидерландия. Знам, че няма кой да излезе срещу нас и да е щастлив, очаквайки лесно да ни бие. Уважаваме всички съперници и се надявам, че ще ги победим. Всеки мач, всеки гейм и всяка точка са важни. Моята мисъл е само една - за първото място", завърши Владислав Тодоров.

България ще започне участието си Евро 2023 на 11 юли срещу Нидерландия. Срещата е с начален час 15:30.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вавринка се справи с Ечевери и си уреди среща с Джокович в третия кръг на Уимбълдън
Вавринка се справи с Ечевери и си уреди среща с Джокович в третия кръг на Уимбълдън
От "закъсняло посещение" до "продаден национален интерес" - реакциите в НС за визитата на Зеленски
От "закъсняло посещение" до "продаден национален интерес" - реакциите в НС за визитата на Зеленски