НОВИНИ

Владислав Тодоров: Нашата цел като екип е да постигнем класиране за европейското

владислав тодоров нашата цел екип постигнем класиране европейското
Снимка: БФ Волейбол
bnt avatar logo
от БНТ
19:48, 17.01.2023
Чете се за: 04:40 мин.
Спорт
Слушай новината

Селекционерът на българския национален отбор по волейбол за жени до 17 години Владислав Тодоров даде интервю пред официалния сайт на БФ Волейбол, в което говори за предстоящата европейска квалификация в Турция (18-22 януари), в която младите "лъвици" ще гонят класиране на първенството в Сърбия и Унгария, което ще се проведе през юли.

В разговора Тодоров разкри, че е доволен от направената подготовка и сподели, че му се иска отборът винаги да има вяра в себе си.

Националките ни до 17 години заминаха по-рано днес за Турция, където освен с домакините ще спорят още с тимовете на Гърция, Косово, Молдова, Черна гора и Румъния.

Ето го и цялото интервю с Владислав Тодоров:

- Здравейте, г-н Тодоров! Как върви подготовката на отбора?

- Вече сме на финала. Отборът е подготвен. Имахме контроли срещу Гърция, които бяха ползотворни. Видяхме някои слабости в нашия отбор, които искам да изчистим. По време на мачовете и програмата ще помогне да се случи.

- От какво сте най-доволен и от какво не толкова в двубоите с Гърция?

- Генерално съм много доволен. Изпробвахме всякакви варианти на състава. Хареса ми това, че момичетата са много борбени. Когато победихме Гърция, го направихме с характер и с можене във финалните моменти на геймовете. Загубихме в някои части заради елементарни грешки, но си извадихме поуки. Ще направим всичко възможно в европейската квалификация да не ги допускаме.

- Разузнахте ли съперниците?

- От Гърция вече имаме впечатление. Много грамотен отбор са. За останалите нямам информация, но и те нямат за нас. Ще имаме време с изиграните мачове в групите да се подготвим. С щаба ще отделим необходимото време. Момичетата се чувстват доста добре. Климатът е добър. Започнахме лагера веднага след Коледа, изкарахме Нова година заедно и това допринесе за сработването. Беше като тиймбилдинг.

- Състезателките са още много млади. Осъзнават ли какво е, че ще играят за България?

- Знаят! Абсолютно знаят за какво са тук. Имаме да свършим важна работа. Носят пълна отговорност. Наистина разбират за какво сме се събрали.

- Изчистен ли е титулярният състав?

- Не обичам да казвам титулярен състав. Има стартова шестица. Дали тя ще завърши до края на мача, ще покаже ходът на играта. Всичките деца са готови дори за една топка да дадат максимума от себе си, за да постигнем победата.

- България ли е един от фаворитите в квалификацията?

- Искам да е така. Винаги трябва да мислим, че сме в тази позиция. Трябва да вярваме в себе си и да тръгваме за най-високото място. А вече ходът на мачовете и играта ще определят дали сме фаворити. Нашата цел като екип е да постигнем класиране. Предпочитам грозна победа пред красива загуба.

- Кои ще са ни основните съперници?

- Не искам да звуча арогантно, но за мен всеки съперник е основен. Трябва да дадем внимание на всеки противник. Важно е ние какво ще покажем, а не другите. Няма слаб противник. Тези деца са бъдещето на българския волейбол. Благодаря на всички, дори които не заминават. Треньорите идват и си отиват, а те ще останат.

- Расте ли добро поколение на българския волейбол?

- Винаги се е случвало! Ние като треньори в клубовете и националните отбори трябва да им дадем достатъчното, за да станат завършени състезатели. В някои тимове може да има голямо количество играчи, в други – по-малко. Ние не можем да се бъркаме в работата на клубовете.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още 4 области са в грипна епидемия от утре, вижте обявените мерки (Обобщение)
Още 4 области са в грипна епидемия от утре, вижте обявените мерки (Обобщение)
Ключова фигура в "Катаргейт" обещава да съдейства на белгийското правосъдие
Ключова фигура в "Катаргейт" обещава да съдейства на белгийското правосъдие