НОВИНИ

ВМА чества 130 години от създаването си (СНИМКИ)

bnt avatar logo
от БНТ
15:42, 01.12.2021
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Военномедицинска академия (ВМА) отбеляза 130-ата годишнина от създаването си. Заради пандемичната обстановка честването на празника бе символично с полагане на венци и цветя пред паметника на загиналите медицински чинове.

"Това е изключително задължаваща годишнина на една от най-авторитетните институции в България. През всичките тези години ние сме се стремили с чест да изпълняваме повелите на нашите предшественици, които ни заклеха да бъдем еталон във всяко едно отношение" - заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

Той подчерта, че въпреки усложнената обстановка заради пандемията, централната болница в София е изцяло реновирана, извършени са стратегически промени и преоборудване и в част от периферните военни болници.

"Успяхме да поставим нови еталони за националното здравеопазване и показахме как трябва да бъдат изградени определени структури, така че да бъдат полезни на всички. Що се отнася за бъдещето – то е такова, каквото са ни го завещали основателите на Академията. Тя трябва да бъде технологична болница и именно в тази насока ще бъдат насочени нашите усилия занапред – да надграждаме с нова апаратура, нови знания и екипи, които да бъдат на световно ниво. Ние отдавна надминахме републиканските стандарти, защото имаме най-добрите специалисти", заяви още началникът на ВМА.

Той изказа благодарност към всички лекари, сестри и санитари, които полагат много усилия за осигуряването на качествена диагностика и лечение на пациентите: Господ да ви дава сили и здраве, да имате куража да се справим с всички предизвикателства на времето, както се справяхме досега.

Поздравления отправиха зам.-министърът на отбраната Пламен Йорданов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов, председателят на УС на БЛС - д-р Иван Маджаров и генералния директор на БЧК проф. Красимир Гигов. Гигов награди началника на ВМА със златен медал за заслуги към БЧК, дългогодишна дейност и постигнати високи резултати.

Генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски получи и почетна грамота за подкрепа на българското здравеопазване от директора на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев, който подчерта ролята на военната медицина в националното здравеопазване и на ВМА като водеща институция в това отношение.

Десетки служители на ВМА бяха отличени за висок професионализъм при изпълнението на своята мисия в спасяването на човешки животи.

Снимки: ВМА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Властта говори! Открито“: Министърът на финансите Валери Белчев ще отговаря на въпроси на граждани и медии
„Властта говори! Открито“: Министърът на финансите Валери Белчев ще отговаря на въпроси на граждани и медии
Ваня Караганева: Заседанието на Съвета на директорите на ДКК е нелегитимно
Ваня Караганева: Заседанието на Съвета на директорите на ДКК е нелегитимно