НОВИНИ

Вносът на ток продължава да се увеличава

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
13:40, 16.06.2020
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Вносът на електроенергия продължава да расте от началото да годината до 14 юни, показват данните на държавния Електроенергиен системен оператор (ЕСО).

За същия период вносът на електроенергия е нараснал с малко над 34%. В същото време износът продължава да намалява като на годишна база спада е 18,22 на сто. Въпреки намалението страната ни все още продължава да изнася повече отколкото да внася.

Намаление има и в производството на електроенергия с 9 на сто. Най-голям е спада при т.нар. базови централи - АЕЦ и ТЕЦ - с близо 12%. За сметка на това се увеличава тока произведен от възобновяеми енергийни източници - вятърни, слънчеви централи и централи на биомаса.

Потреблението на ток от началото на годината намалява с 3,45%, показват данните на ЕСО.

Комисията за енергийно и водно регулиране продължава проверките си на организирания борсов пазар у нас. Само преди седмица стартира и ново производство за съмнение за злоупотреби при участниците на борсата.

На закрито заседание днес Комисията за енергийно и водно регулиране прие нови правила за работа на организирания борсов пазар, съобщиха от ведомството. С тях се обхваща цялостната дейност на борсовия оператор, включително на трите пазарни сегмента - „Ден напред“, „В рамките на деня“ и Централизиран пазар за покупко-продажба на електрическа енергия чрез двустранни договори.

Приетите от КЕВР Правила за работа на организирания борсов пазар на електрическа енергия ще бъдат обнародвани в „Държавен вестник“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В битка за въздуха: До 2023-а общината подменя 15 000 печки в София
В битка за въздуха: До 2023-а общината подменя 15 000 печки в София
ВКС постанови: Доживотен затвор за Любо Гребеца от "Наглите"
ВКС постанови: Доживотен затвор за Любо Гребеца от "Наглите"