НОВИНИ

Водни оръдия срещу протестиращи заради ковид сертификатите в Рим (СНИМКИ)

водни оръдия протестиращи заради ковид сертификатите рим снимки
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:32, 09.10.2021
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Слушай новината

Властите в Рим използваха водни оръдия и сълзотворен газ, за да разпръснат демонстранти на шествие срещу ковид сертификатите, съобщи новинарският канал RaiNews24.

Противниците на въведения в страната сертификат настояха за оставката на премиера Марио Драги. Те скандираха "Без сертификат!" и "Свобода! Свобода!". Някои от протестиращите, чиито лица бяха покрити с маски, се държаха агресивно и хвърляха предмети по полицията.

Група протестиращи се опитаха да проникнат в централата на най-големия профсъюз - Италианската генерална конфедерация на труда. Те разбиха вратата на централния вход на сградата, но след това бяха отблъснати от служители на реда.

Полицейското управление в Рим публикува съобщение, в което се казва, че реакцията на служителите на реда е "пропорционална" на поведението на протестиращите, използвали насилие.

Лявоцентристкият кандидат за кмет на Рим Роберто Гуалтиери осъди поведението на протестиращите.

"Демонстрацията против сертификатите е неприемлива. Партизански срещу полицията, блокирани улици, фашистки поздрави. Заплахите от крайната десница няма да бъдат допуснати. Виновните за това насилие ще бъдат изправени пред съда", написа той в Туитър.

Според съобщения на местни медии, над 10 000 души са се събрали на протеста в Рим. Демонстрации срещу сертификатите се проведоха в няколко централни района на столицата, но прояви на насилие бяха регистрирани само в близост до двореца Чиги.

Голям протест срещу използването на сертификати се проведе и в Милано. Според съобщения на местните медии не е имало сблъсъци със служители на реда.

Подобни демонстрации се провеждат в много големи градове в Италия всяка събота вече няколко седмици. Участниците им категорично не са съгласни с държавната система за електронни сертификати, която започна да функционира на Апенините в началото на август.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обрат: Бабиш губи изборите в Чехия
Обрат: Бабиш губи изборите в Чехия
Канцлерът на Австрия Себастиан Курц подаде оставка
Канцлерът на Австрия Себастиан Курц подаде оставка