НОВИНИ

Военният министър: Българската армия ще бъде винаги гарант на териториалната цялост и суверенитета на България

военният министър българската армия винаги гарант териториалната цялост суверенитета българия
bnt avatar logo
от БНТ
16:03, 03.03.2022
Чете се за: 03:02 мин.
Общество
Слушай новината

В трудни времена живеем, но е много важно да бъдем единни. Българската армия ще остане и ще бъде винаги гарант на териториалната цялост и суверенитета на Република България. С тези думи министърът на отбраната Драгомир Заков честити днес Националния празник на Република България.

Военнослужещите и цивилните служители от Българската армия бяха поздравени и от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

„Благодаря за всеотдайния труд и за отговорността“, каза той и се обърна специално към военнослужещите, които са на бойно дежурство, на вахта, на бойния пост. „Това е нашата професия, това е нашето задължение и пожелавам здраве на всички, за да ги изпълняваме отговорно в името на България“, заяви адмирал Емил Ефтимов.

В церемонията по издигането на националния флаг, която се проведе пред паметника на Незнайния воин в София, участваха също президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерите Калина Константинова и Корнелия Нинова, кметът на София Йорданка Фандъкова, министри, депутати, висши офицери от Въоръжените сили, духовници, представители на дипломатическия корпус, много граждани.

Българският трибагреник беше издигнат под звуците на химна на Република България. В чест на Националния празник беше произведен артилерийски салют от 20 залпа.

Националният трибагреник беше издигнат пред паметника на Незнайния воин в София (СНИМКИ)

Президентът Румен Радев положи венец - символ на единството на нацията, пред Паметника на незнайния воин. Заедно с вицепрезидента Илияна Йотова, министъра на отбраната Драгомир Заков и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов отдаде почит пред загиналите за национално освобождение и обединение.

Церемонията завърши с тържествен марш на представителните роти на Националната гвардейска част, които преминаха със знамената светини. В тържествения ритуал участва Гвардейският представителен духов оркестър.

По повод Националния празник в 12.00 ч. беше извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред официалния вход на сградата на Администрацията на президента, а вечерта от 18.30 ч. на площад „Народно събрание“ в столицата ще се проведе тържествената проверка (заря).

Военнослужещи от Българската армия днес участваха в честванията по повод 144-ата годишнина от Освобождението на България в цялата страна. Те отдадоха воински почести на героите, загинали за свободата на Родината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Кузманов открива мача срещу Парагвай за Купа "Дейвис"
Димитър Кузманов открива мача срещу Парагвай за Купа "Дейвис"
Разлог е на прага на предсрочни избори за кмет
Разлог е на прага на предсрочни избори за кмет