Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Военният министър пред "Терем": Нужни са модернизация, преструктуриране, оптимизация

от БНТ
19:02, 18.06.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
военният министър терем нужни модернизация преструктуриране оптимизация
Слушай новината

На базата на сключените рамкови споразумения на Министерството на отбраната с „ТЕРЕМ Холдинг“ ЕАД ще се търсят краткосрочни решения за осигуряването на поръчки към военноремонтните заводи до края на годината и заетост на работещите в тях. Това беше обсъдено на среща на министъра на отбраната Георги Панайотов с президента на КНСБ Пламен Димитров днес, 18 юни.

На срещата присъстваха заместник-министърът на отбраната Александър Петков, синдикални лидери на КНСБ и КТ „Подкрепа“ в предприятията към „Терем Холдинг“ ЕАД, председателят на Федерацията на независимите синдикати от отбраната (ФНСО) „Българска армия“ Георги Братованов, на Национален синдикат „Отбрана“ към КТ „Подкрепа“ Тодор Воденов, изпълнителният директор на „ТЕРЕМ Холдинг“ ЕАД Иван Досков.

Министърът на отбраната Георги Панайотов подчерта, че се е запознал обстойно с документите за състоянието на предприятията към холдинга и с перспективите пред тях.

По думите му – в дългосрочен план пътят пред българските военноремонтни заводи е свързан с модернизация, преструктуриране, оптимизация на дейността. Затова обаче са необходими визия и срокове, които излизат извън времевата рамка на служебен кабинет, както и редовно правителство, работещо Народно събрание и единство в действията на мениджмънт, синдикални организации и заети в заводите.

На срещата синдикалните лидери подчертаха необходимостта да се запази капацитетът на предприятията като се гарантира заетостта на работещите, както и да се използват възможностите на българските военноремонтни заводи в подкрепа на развитието на способностите на въоръжените сили.

Разговорът премина в конструктивен тон, а пред министъра на отбраната бяха изложени проблеми, натрупани в десетилетията назад.

Министър Панайотов подчерта, че каквито и действия да се предприемат към момента, те ще са като „гасене на пожар, който с години всички са гледали как се разраства“.

Той определи като шанс за холдинга евентуалното изпълнение на част или целия проект за нови бойни машини на Сухопътните войски. „Българската армия иска военноремонтни заводи, но заводи ефективни, заводи, които имат способности“, посочи той.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Митничари откриха над 800 000 паунда в багажник на кола
Митничари откриха над 800 000 паунда в багажник на кола
Патрулка падна в канавка след челен удар от джип във Врачанско
Патрулка падна в канавка след челен удар от джип във Врачанско