НОВИНИ

Военният министър: Служебният кабинет не закупува самолети, а събира оферти

живо брифинг министъра отбраната
bnt avatar logo
от БНТ
13:10, 07.10.2022
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Във връзка с тиражираната информация, че служебното правителство ще закупува самолети "Грипен" военният министър Димитър Стоянов заяви на брифинг пред журналисти, че служебният кабинет не закупува самолети. Той събира оферти и целта е тези оферти да бъдат представени в Народното събрание и да се вземе информирано решение относно бъдещето на изтребителната авиация в България.

"Още на 2 август заявих, че изтребителната авиация в България е в изключително тежко положение. Полагаме невероятни усилия, за да придобием шест двигателя от Полша. Разговорите вървят, в напреднал етап сме, но все още окончателно решение няма. Тези двигатели ще стигнат изтребителната авиация да се използва до края на 2023 г. Поканили сме 4 страни да ни предоставят оферти за самолети втора употреба от Швеция, Франция, САЩ и Израел. Към момента сме получили отговори от Франция и Швеция, а останалите две страни не са откликнали още на нашите писма и очакваме информация", обясни Димитър Стоянов.

Към момента няма получена оферта от Швеция за закупуване на самолети от страна на България. Това не означава закупуване на самолети. След като се получат офертите, те трябва да бъдат анализирани, да бъдат представени в Народното събрание с прединвестиционен разход, да бъде одобрен проекта за този разход и чак след това да се направи договор, който също да мине през парламента", добави военният министър.

Румен Радев: България търси междинно решение за изтребители

Вчера президентът Румен Радев след заседанието на т.нар. Европейска политическа общност в Прага пред журналисти съобщи, че България търси междинно решение за изтребители, докато стартира проектът с изтребителите Ф-16 от САЩ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов за ПП: Или не са ни разбрали, или се правят, че не са ни разбрали
Бойко Борисов за ПП: Или не са ни разбрали, или се правят, че не са ни разбрали
Роман Цветков: За мен тези деца са уникални
Роман Цветков: За мен тези деца са уникални