Военнослужещи се включиха в борбата с COVID-19

от БНТ
13:49, 17.11.2020
Чете се за: 00:36 мин.
Още
военнослужещи включиха борбата covid

Военнослужещи от различни военни формирования в страната ще се включат в помощ на многопрофилните болници от състава на Военномедицинска акдемия. Това съобщиха от лечебното заведение.

Първата група от Мусачево, Горна Малина и Служба „Военна полиция” вече е на терен в столичната Военна болница и помагат на експертите от Научно-приложния център по военна епидемиология и хигиена, ръководен от полк. доц. Андрей Галев.

На униформените са възложени задължения, свързани с дезинфекция и термометриране, както и помощни дейности в Лабораторията по „Вирусология” на ВМА.

Началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски лично им благодари за оказаната подкрепа в тези времена на тежки изпитания.

Екипите ще се сменят на ротационен принцип на всеки две седмици и ще бъдат разпределени във всички военни болници в страната. Част от тях са преминали и курсове за „Бойни санитари” във ВМА. Ежегодно десетки военнослужещи от различни военни формирования получават начална военномедицинска подготовка, която им дава възможност след това – при нужда, да се включат както на бойното поле, така и при различни инциденти с масово постъпване на пострадали, информират от ВМА.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Евакуираха голям мигрантски лагер в Париж
Евакуираха голям мигрантски лагер в Париж
Учениците от 5-и до 12-и клас в Пловдивска област се връщат поетапно в училище от понеделник
Учениците от 5-и до 12-и клас в Пловдивска област се връщат поетапно в училище от понеделник