НОВИНИ

Войната: Приоритет на Москва е целият Донбас, заяви Лавров

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:42, 30.05.2022
Чете се за: 02:25 мин.
По света
войната приоритет москва целият донбас лавров
Слушай новината

Войната в Украйна: Ожесточени боеве се водят в районите на Лисичанск и Бахмут. Има съобщение, че град Лиман вече е под руски контрол. Тази сутрин двама души пострадаха при силна експлозия в окупирания от руските сили град Мелитопол, където местното население оказва силна съпротива.

Части на признатата само от Москва Донецка народна република вече се движат в посока Славянск, който е на около 85 км от Северодонецк и е почти на географската граница на Донбас. А само на 16 км от Славянск е Краматорск.

Приоритет на Москва е целият Донбас - регион, който обхваща Донецка и Луганска области, съобщи руският външен министър Сергей Лавров. Ако руските военни превземат региона, Украйна ще бъде лишена от излаза си към море.

Руските сили са проникнали в Северодонецк, който е ключов за превземането на Луганска област. Там вече се водят улични боеве, съобщи шефът на областната администрация Сергей Гайдай и призова жителите да стоят в укритията. Евакуацията на цивилни от областта е прекратена, тъй като е твърде опасна.

Украинският президент Володимир Зеленски призова за по-голямо единство в ЕС, за да бъде одобрен шестият пакет от санкции срещу Русия, който предвижда петролно ембарго.

"Време е повече да не сте разединени, а да сте единно цяло", каза Зеленски във видеообръщение към срещата на върха в Брюксел.

Фон дер Лайен за санкциите: Имам слаби очаквания за решение в следващите 48 часа, но нещата се развиват

Междувременно френски журналист от информационния канал BFMTV е загинал при руски обстрел край Северодонецк, съобщиха френските власти и поискаха прозрачно разследване. Това е осмият журналист, загинал в Украйна от началото на войната.

ВОЙНАТА В УКРАЙНА

ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Горялата сграда на столичната ул. "Цар Иван Асен II" ще стане общинска собственост
Горялата сграда на столичната ул. "Цар Иван Асен II" ще стане общинска собственост
"Денят започва" на 31 май: Изчисления в кризата - излизат ли сметките и кои са работещите мерки?
"Денят започва" на 31 май: Изчисления в кризата - излизат ли сметките и кои са работещите мерки?