НОВИНИ

Войната: Северодонецк вече е откъснат от света

Фани Аронова
от Фани Аронова
23:10, 13.06.2022
Чете се за: 02:20 мин.
По света
войната северодонецк вече откъснат света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Град Северодонецк, в който се водят ожесточени боеве, вече е откъснат от света.

Днес руските сили са разрушили и последния мост към града, съобщи управителят на Луганска област Сергий Гайдай. Това означава, че вече няма възможност за евакуация на цивилни и доставки на хуманитарна помощ.

Обстановката е динамична. Центърът на града днес е преминавал от руски в украински ръце и обратно, съобщи Би Би Си. Според Гайдай руските сили контролират около 70% от територията на града, но украинската армия не е блокирана. Линията на фронта се доближава до съседния Лисичанск. Превземането на двата града би дало на Русия контрол върху цялата Луганска област.

Следователи от "Амнести Интърнешънъл" съобщиха, че са намерили доказателства за военни престъпления на руската армия в Харков. През април и началото на май в града са използвани забранените касетъчни боеприпаси и при атаки срещу жилищни квартали са убити десетки цивилни, а близо 200 са били ранени, посочват от организацията.

"Амнести интернешънъл" обвини Русия във военни престъпления в Харков

Тази година реколтата в Украйна ще намалее почти наполовина, съобщават от земеделското министерство. Миналата година са събрани 86 млн. тона реколта, а тази се очаква да са само 48,5 млн. тона. Причината е, че заради войната е загубена една четвърт от посевните площи.

Нова криза с украинското зърно - огромни задръствания с кораби в Сулинския канал

За първите сто дни на войната Русия е получила близо 98 млрд. долара от износ на нефт и природен газ. Данните са от доклад на финладския Център за изучаване на енергетиката и чистия въздух. 61% от руския износ е за страни от ЕС и паричният еквивалент възлиза на 60 млрд. долара. Основните потребители са Германия, заплатила 12,1 млрд. долара и Италия със 7,8 млрд. долара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Намериха още три незаконно погребани тела край Клисура
Намериха още три незаконно погребани тела край Клисура
Изложба в Токио в памет на Кристо
Изложба в Токио в памет на Кристо