НОВИНИ

Най-малко три жертви, сред които дете, при атака на пазар в Донецк

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
21:05, 13.06.2022
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Слушай новината

Войната в Украйна - най-малко трима загинали, сред тях и дете, след артилерийски обстрел от украинска страна на пазар в Донецк, част от проруската сепаратистка Донецка република.

В същото време "Амнести интернешънъл" огласи доклад, според който в района на Харков руските сили са използвали касетъчни бомби, които са забранени и това е довело до смъртта на стотици цивилни. Продължава и битката за Северодонецк.

Те служат в редиците на украинската армия. Познават се от няколко месеца. Решили са да се оженят - на центъра на Дружкивка - градче на около 40 км от фронтовата линия.

"Важно е създаването на семейство. Не е важно къде и как. Важно е кой стои до теб", казва Кристина.

Не са планирали да се влюбят под грохота на войната. Наясно са, че утре може и да няма. И четиримата се връщат на фронта часове след заветното "да".

"Вероятно това е смисълът на живота. Дори по време на война, животът не спира. Хора се запознават, влюбват, раждат се деца. Не можем да натиснем пауза на живота докато се воюва. Защото след това няма да има живот", заяви Надя Замрига, говорител на военно поделение.

Сраженията продължават - от трите моста, които свързват Северодонецк с останалия свят, вече е останал само един. Пътят до съседния Лисичанск и възможността за евакуация вече не съществуват. Битката е буквално за всеки метър, според последните данни руснаците контролират около 70% от Северодонецк. Превземат ли града, те завладяват и цялата Луганска област, обясняват анализатори. Руското министерство на отбраната показа кадри с "пленено" украинско оръжие. От там заявиха, че е поразен пункт за разпределение на чужди наемници за украинския фронт.

"Светът е изумен от решителността и мъжеството на украинските защитници. Дори и Западът не очакваше, че украинците ще защитават така независимостта и суверенитета си. И те виждат, че не само може да се помага, но и трябва. Защото на практика Украйна защитава цяла Европа от последваща агресия на Путин", коментира Михаил Касянов, министър-председател на Русия (2000 - 2004).

Според Касянов, Москва може да се върне на пътя на демокрацията, но ще бъдат необходими години.

Пореден призив на президента Володимир Зеленски за повече оръжие за Украйна. Руското министерство на отбраната показа кадри с "пленено" украинско оръжие. От там заявиха, че е поразен пункт за разпределение на чужди наемници за украинския фронт.

"С високоточни ракети в района на железопътния възел Удачное в Донецката народна република е унищожено голямо количество оръжие и военна техника, доставени включително и от Съединените щати и европейски държави, за украинските националисти", каза Игор Конашенков, говорител на министерството на отбраната.

Според германски медии до края на месеца Киев ще бъде посетен от канцлера Олаф Шолц, от френския президент Еманюел Макрон и от премиера на Италия - Марио Драги, с уточнението, че това се планира преди срещата на Г-7 в Баварските Алпи на 26 юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Агенция "Митници" не е получавала жалба от Наоми Кембъл за претърсването на багажа ѝ
Агенция "Митници" не е получавала жалба от Наоми Кембъл за претърсването на багажа ѝ
Радостин Василев: Започнах безпардонно чегъртане на мафията навсякъде
Радостин Василев: Започнах безпардонно чегъртане на мафията навсякъде