НОВИНИ

Волейболистките до 17 години победиха Турция и ще играят финал на Балканиадата в Сърбия

волейболистките години победиха турция играят финал балканиадата сърбия
Снимка: БФ Волейбол
bnt avatar logo
от БНТ
22:17, 09.07.2022
Чете се за: 02:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Националният отбор на България по волейбол за девойки под 17 години се класира за финал на Балканиадата в Сърбия. Тимът, воден от Диян Боюклиев, надигра след петгеймова битка Турция с 3:2 (26:24, 19:25, 23:25, 25:18, 15:10) в първия полуфинал от надпреварата в Нови Сад.

Така младите „лъвици“ ще спорят за титлата. Съперник ще им бъде победителят от втория полуфинал, който противопоставя Сърбия и Румъния и започва в 21:00 часа.

Българските момичета играха с характер и сърцатост за победата, като наложиха волята си след повече от два часа борба.

В първия гейм нашите момичета демонстрираха устойчивост в трудните ситуации. След равностойност, в най-важните моменти, при 24:24, те запазиха хладнокръвие и повалиха съперника с 26:24 за 1:0.

Туркините отговориха веднага със същата мотивация и във втората част на свой ред започнаха да диктуват играта. До края те бяха водещия тим и спечелиха гейма за равенството 1:1.

Третата част бе отново инфарктна, като двата тима се бореха със зъби и нокти. След поредното равенство 23:23, този път туркините имаха повече устойчивост. Те отбелязаха две последователни точки след блокада и успешна атака, спечелиха гейма и поведоха с психологическото 2:1.

Нашите не паднаха духом и показаха, че ще се борят докрай. С отлични изяви те започнаха отлично с 4:1 в четвъртата част. Парираха всички опити на съперника за противодействие, запазиха аванса си и затвориха гейма с разлика, като докараха мача до тайбрек.

В петата решителна част волейболистките ни бяха безапелационни. След добър начален удар те поведоха с ударното 8:1. Това сломи съперника, разликата се оказа непреодолима и България сложи финалния акорд след атака на Ива Дудова за крайния успех с 3:2.

Реализатор за успеха бе Ива Дудова с 23 точки (1 ас, 1 блокада), с 11 точки завърши Елена Коларова (1 ас, 3 блокади). За съперника най-резултатна бе Нисан Ероуз с 13 точки (1 блокада).

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две титли и един бронз за България от Гран при на Испания по борба
Две титли и един бронз за България от Гран при на Испания по борба
Габриел Донев и Симон Антъни Иванов станаха шампиони на двойки на турнира от ITF за мъже в София
Габриел Донев и Симон Антъни Иванов станаха шампиони на двойки на турнира от ITF за мъже в София