НОВИНИ

Волейболният сезон при мъжете започва в средата на октомври с нов формат на Суперкупата и на плейофоите за титлата

Борил Гочев
от Борил Гочев
12:38, 01.06.2023
Чете се за: 04:07 мин.
Спорт
волейболният сезон мъжете започва средата октомври нов формат суперкупата плейофоите титлата
Слушай новината

Новият сезон в българския клубен волейбол при мъжете ще стартира в средата на месец октомври, стана ясно днес по време на заседание на отборите, които се състезават в родната Суперлига.

В хода на срещата бяха обсъдени и някои много важни промени около формата на плейофите в първенството, както и в турнира за Суперкупата на България.

Традиционно, кампанията ще бъде открита именно с надпреварата за Суперкупата, която този път ще включва 4 отбора - Нефтохимик 2010 Бургас, Хебър Пазарджик, Дея спорт и Левски.

"Всички виждаме как нивото на родното първенство скочи драстично и като класа на отборите, селекции, бюджети и зрителска аудитория. По-голямата част от двубоите през миналия сезон бяха непредсказуеми, както се очаква да бъде и през новия сезон. Затова с колегите решихме да въведем нов формат на Суперкупата на България с 4 отбора. Този формат не е нов-той е вече добре известен в Италия. Шампионът, носителят на Купата и финалистите ще открият сезона. Домакин от тук насетне ще бъде отборът, който е станал шампион, така че това издание ще бъде в Бургас с участието на Нефтохимик 2010, Хебър, Дея спорт и Левски София, тъй като отборът от Пазарджик игра и в двата финала и вземаме следващия в класирането от редовния сезон. С два полуфинала и финал, които съм убеден, че ще бъдат много интересни - ще дадем старт на новия сезон. Какво по-хубаво от два дни волейболен празник за начало, убеден съм и с пълна зала. А седмица по-късно започва и самото първенство", обяви Живко Желев, президент на Националната волейболна лига (НВЛ).

Още едно важно решение от днешното заседание касае сблъсъците от плейофите за титлата, които отново ще се проведат във формат 3 победи от 5 мача, но от тази кампания двубоите ще се играят на всеки три дни при разменено домакинство. Досега срещите се играеха по две в рамките на два дни при това в една и съща зала. Заради тази промяна сезонът ще завърши в средата на месец май, а не в края на април, както през тази година.

"Запазваме системата до 3 победи от 5 срещи, но вече ще се играе по един двубой през 72 часа с размяна домакинствата след всяка среща. По този начин, ще могат играчите да се възстановят много по-добре, интригата да се засили, а нивото на игра да бъде отново високо. В досегашния формат винаги имаше умора след първите двубои и това се виждаше веднага във вторите срещи. Продължителността на първенството ще бъде до 15 май, а не както досега до края на месец април", сподели Живко Желев.

От НВЛ обявиха още, че по време на днешното заседание бе приет още правилникът за новия сезон в шампионата, а освен това бяха въведени и допълнителни лицензионни условия.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валежи на по-малко места днес, температурите ще са между 23° и 28°
Валежи на по-малко места днес, температурите ще са между 23° и 28°
София е домакин на 30-ия конгрес на Международната федерация по европейско право
София е домакин на 30-ия конгрес на Международната федерация по европейско право