НОВИНИ

Вотовете на недоверие в най-новата ни история

bnt avatar logo
от Мария Колева
16:05, 20.06.2022
Чете се за: 03:35 мин.
Политика
вотовете недоверие новата история
Слушай новината

Ще оцелее ли правителството след вота на недоверие е основният въпрос тази седмица. Досега в най-новата ни история няма успешен вот на недоверие - всички правителства са оцелявали, колкото и пъти да се е опитвала да ги събори опозицията. Дали и кабинетът Петков ще успее да събере подкрепата на достатъчно депутати, за да остане на власт, ще стане ясно най-вероятно в сряда, когато се очаква да е гласуването на вота на недоверие - поне 24 часа след края на дебатите по него.

Дебатите за вота на недоверие, всички реакции на политиците и прогнози на анализаторите гледайте в извънредната програма на БНТ1 и на bntnews.bg.

Правителството с най-много внесени вотове на недоверие е това на Тройната коалиция с премиер Сергей Станишев - общо 7. Първият - внесен по-малко от година след началото на мандата - е за несправянето с последствията от наводненията през 2005 г. и 2006 г. Последният е внесен няколко месеца преди изборите за цялостната политика на Тройната коалиция.

6 са вотовете на недоверие срещу кабинета на Симеон Сакскобургготски, внасяни последователно от ОДС и "Коалиция за България". Последният вот е от февруари 2005 г., поискан от десницата, левицата и отцепниците от "Новото време" - заради провал в приватизацията, образованието, здравеопазването, социалната политика и неспособността на кабинета да гарантира националната сигурност. По време на дебатите обаче "Новото време" оттеглят подписите си, за да не може президентът Георги Първанов да назначи служебно правителство. Така кабинетът "Сакскобургготски" изкарва пълния си мандат.

По 5 вота на недоверие са внесени срещу първия и третия кабинет "Борисов" и срещу правителството на Пламен Орешарски. Под четвъртия вот на недоверие срещу първото правителство на Бойко Борисов първоначално се подписват "Коалиция за България" и "Атака" - заради спирането на изграждането на АЕЦ "Белене". "Атака" обаче оттеглят подписите си и вот няма.

Най-често атакувано е правителството на Пламен Орешарски - само за 1 година срещу кабинета са внесени общо 5 вота на недоверие. Дебатите по първия от тях, парадоксално, са в отсъствието на вносителите от ГЕРБ, които отказват да се регистрират и да участват в заседанието. Дебатите обаче се провеждат, а кабинетът оцелява. Следващите 4 опита за сваляне на правителството са също неуспешни, Пламен Орешарски сам подава оставката на правителството си. Срещу втория кабинет на Бойко Борисов има внесен само един вот.

Всъщност единственото правителство в най-новата ни история, което пада след гласуване на пленарната зала, е това на Филип Димитров (на снимката долу) - при поискания от него вот на доверие. Против поискания от премиера вот на доверие гласуват БСП, ДПС и 12 народни представители от СДС. Така правителството пада от власт само 13 месеца, след като СДС печели изборите.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Самолетни неволи бавят присъединяването на Кайседо към лагера на ЦСКА в Австрия
Самолетни неволи бавят присъединяването на Кайседо към лагера на ЦСКА в Австрия
Реал Мадрид представи Антонио Рюдигер
Реал Мадрид представи Антонио Рюдигер