НОВИНИ

Връщат в клас част от учениците в Бургас, пада и ограничението за заведения

връщат клас част учениците бургас пада ограничението заведения
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:20, 10.02.2022
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Областният съвет по здравеопазване в Бургас прие предложението на директора на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров учебният процес за учениците от 1-ви до 4-ти клас и тези в 5-и, 6-и, 8-и и 9-и да продължи присъствено от понеделник.

Онлайн остават децата в 7-и, 10-и, 11-и и 12-и клас. Учениците от 5-и до 12-и клас в специалните училища за ученици със сензорни увреждания и учениците от паралелките в Центрове за специална образователна подкрепа (ЦСОП) при възможност продължават да се обучават присъствено, без ротация.

За обезпечаване на присъствения учебен процес е създадена организация за провеждане на изследване за COVID-19 с бързи антигенни тестове веднъж седмично на учениците и на педагогическия и непедагогическия персонал. В случай на несъгласие на родителите/настойниците/попечителите за провеждане на изследване за COVID-19, ученикът няма да се допуска до присъствено обучение и да му се осигурява възможност за обучение от разстояние в електронна среда.

Директорът на РУО-Бургас инж. Виолета Илиева добави, че през седмицата са тествани 11605 ученици в област Бургас и само един случай в община Бургас е бил положителен.

Преустановява се провеждането на занимания по интереси, с изключение на заниманията по интереси в рамките на целодневната организация, които се провеждат без смесване на ученици от различни паралелки.

От 14 февруари (понеделник) отпада рестриктивната мярка за ограничение на работното време на заведенията. Ограничава се до 50% в капацитет/работна площ/брой лица в заведенията за хранене и развлечения при спазване на подхода със „зелен сертификат".

Ограничава се публиката на културни, спортни, сценични, музикални (кина, театри, концерти) и други мероприятия – до 50% при спазване на подхода със "зелен сертификат".

Забранява се посещението на непълнолетни лица в търговски центрове тип мол, кина, ресторанти, кафенета и др. без придружител - родител/настойник или друго лице, полагащо грижи за непълнолетния.

Ще се осъществяване стриктен контрол в местата, предназначени за обществено ползване, в това число заведения за обществено хранене и развлечение относно наличие на т.нар. "зелен сертификат", от страна на органите на местната власт, ОДВМР-Бургас, дирекция "Обществено здраве" и дирекция "Надзор на заразните болести" при РЗИ-Бургас.

По данни на директора на РЗИ-Бургас д-р Паздеров вече се наблюдава спад на заболеваемостта на седмична база с над 20%. Със завършен цикъл на ваксинация са 118600 (33%) от населението на област Бургас, 38338 (11%) са с поставена бустерна доза. Възрастта на заболеваемост обхваща от 18-годишна до 65-годишна възраст, или това е активната част на населението.

За двуседмичен период, т.е. до 9 февруари, общините с най-много заболели (над 2000 души за периода) са Бургас, Айтос, Камено, Карнобат, Приморско и Царево. Останалите общини от област Бургас са със заболели под 2000 души за двуседмичния отчетен период.

Мерките ще влязат в сила от 14 февруари 2022 г. до 20 февруари 2022 г., включително. Ако рязко се промени ситуацията относно заболеваемостта, ще се обмислят дали да не се въведат отново ограничителни мерки.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Кочев за подема на ЦСКА 1948: Николай Киров накара футболистите да си повярват
Иван Кочев за подема на ЦСКА 1948: Николай Киров накара футболистите да си повярват
Връщат в ареста обвинения за смъртта на 17-годишната Виктория от Гърмен
Връщат в ареста обвинения за смъртта на 17-годишната Виктория от Гърмен