НОВИНИ

Време е за финал! Кой ще спечели Купата на България?

bnt avatar logo
от Калоян Николов
09:54, 19.05.2021
Чете се за: 05:00 мин.
Български футбол
време финал спечели купата българия
Снимка: www.cska.bg
Слушай новината

Тази вечер от 19:30 ч. на Националния стадион "Васил Левски" отборите на Арда (Кърджали) и ЦСКА-София се впускат в настървена битка за спечелването на Купата на България по футбол.

За символичните домакини от Кърджали това е първи финал в надпреварата в цялата им 97-годишна история. През настоящата кампания в efbet Лига, Арда се представя изключително успешно. Тимът записа престижни победи над Левски, ЦСКА 1948 и Ботев (Пловдив) и равенства срещу Лудогорец, Локомотив (Пд) и две ремита срещу днешния си съперник - ЦСКА.

Кърджалийци дори успяха да се преборят за място в първата шестица и кръг преди края на първенството заема четвъртата позиция, на 5 пункта зад ЦСКА, който е трети в класирането.

Откакто Николай Киров стана старши-треньор на тима, Арда се превърна в отбор, с когото дори и грандовете в родния футбол трябва да се съобразяват. Предимството за символичните домакини на тазвечерния финал е именно Киров, който в последните 4 години достигна на два финала за Купата на България с отбора на Ботев (Пловдив). През 2017 г. "канарчетата" вдигнаха трофея след категоричен успех на Лудогорец с 2:0 на "Васил Левски", а през 2019 г. отстъпиха на градския си съперник Локомотив (Пловдив) отново в столицата след гол с пета на Ален Ожболт в края на втората част. Опитът на Николй Киров в надпреварата за националния трофей може да бъде разковничето към спечелването на първа Купа на България за Арда.

За да стигне до финалния сблъсък в турнира, Арда последователно отстрани Спартак (Варна), Етър, ЦСКА 1948 и Славия. Първият 1/2-финален мач срещу "белите" завърши при нулево равенство в Кърджали, но в реванша на стадион "Славия" отборът на Николай Киров се наложи с 1:0 благодарение на гол на защитника Алекс Петков.

За символичните гости довечера това ще е втори пореден финал за Купата на страната. Миналата година "армейците", предвождани от сръбския специалист Милош Крушчич, надиграха тотално Локомотив (Пловдив) на Бруно Акрапович след 120 минути игра, но ролетката на дузпите реши пловдивчни за втори пореден път да вдигнат трофея.

Сега действителността за ЦСКА е коренно различна. Откакто Любослав Пенев пое юздите на "Българска армия", отборът се представя изключително успешно във всички фронтове. "Червените" победиха на два пъти шампиона Лудогорец - отстраниха "орлите" на 1/2-финалите на турнира за Купата и нанесоха най-голямата загуба на тима от Разград, откакто са в елита. Тази вечер ЦСКА преследва спечелването на своята 21-а национална Купа. За последно "армейците" спечелиха Купата през 2016 г., когато се подвизаваха във "В" група. Със сигурност всички в лагера на ЦСКА са си извадили поука от загубения финал миналата година и сега са пределно амбицирани да зарадват многобройните си фенове.

До момента Арда (Кърждали) и ЦСКА изиграха три мача помежду си през сезона, като в първите две срещи тимовете завършиха наравно. В Кърджали домакините поведоха с гол на Светослав Ковачев (74'), но Жером Синклер (84') вкара за крайното 1:1. На "Българска армия" ЦСКА излезе напред с попадение на Жорди Кайседо, но бившият футболист на "червените" Тонислав Йорданов изравни от дузпа в последните секунди. В плейофната фаза ЦСКА-София се наложи трудно с 1:0 у дома след късен гол на Юрген Матей в 88-ата минута.

Добрата новина за феновете на двата отбора е, че вчера здравното министерство реши да бъдат допуснати около 22 000 зрители на Националния стадион, което е около 50% от капацитета на съоръжението.

Очакванията за тазвечения мач са за двуостър сблъсък с висока преса и нападение от самото начало. И двата отбора са демонстрирали смела и агресивна игра в нападение, така че може само да си пожелаем интересна битка!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разсрочените задължения на БНТ към момента са само 4 млн.
Разсрочените задължения на БНТ към момента са само 4 млн.
Христо Стоичков: Купата е за ЦСКА
Христо Стоичков: Купата е за ЦСКА