НОВИНИ

Временната закрила за бежанците от Украйна у нас се удължава с година

искат бежанците слънчев бряг бъдат местени отново държавни бази
Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
15:11, 01.02.2023
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
Слушай новината

Действието на временната закрила на разселените лица от Украйна в България се удължава с една година, считано от 4 март 2023 г., реши Министерският съвет.

Министерският съвет прие Решение за изменение на РМС № 144 от 10 март 2022 г. за предоставяне на временна закрила на разселени лица от Украйна и за изменение на Националния план за действие при временна закрила в Република България, с което действието на временната закрила на разселените лица от Украйна на територията на Република България се удължава с една година, считано до 4 март 2024 г., в съответствие решението на Европейската комисия за удължаване действието на Директивата за временна закрила.

Правителството прие също така Решение за изменение на РМС № 642 от 4 август 2016 г. за утвърждаване на образци на регистрационни карти, които се издават от Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет, с което се определя срок за пререгистрация на лицата, разселени от Украйна, с предоставена временна закрила, във връзка с удължаване на срока на временната закрила на територията на Република България до 4 март 2024 г. Процесът по пререгистрация ще започне в началото на м. февруари 2023 г. и ще продължи до 31 март 2023 г.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МС разреши износ към Украйна на нефтопродукти, получени от руски суров петрол
МС разреши износ към Украйна на нефтопродукти, получени от руски суров петрол
Компенсациите за тока за бизнеса продължават до края на март
Компенсациите за тока за бизнеса продължават до края на март