НОВИНИ

Все по-малко хора виждат своето бъдеще в ядрената енергетика, смята Богомил Манчев

bnt avatar logo
от БНТ
07:30, 22.03.2024
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

"Поради многократното спиране на проекта "Белене" и така да се каже отдръпването от ядрената енергетика, особено след Фукушима, в световен мащаб и България започнаха по-малко и по-малко хора да виждат своето бъдеще, свързано с ядрената енергетика, тъй като те виждаха само АЕЦ "Козлодуй", защото на тези блокове даже не им беше удължен ресурсът да работят", това заяви в "Денят започва" Богомил Манчев - председател на сдружение "Български атомен форум" по време на конференция в Брюксел на тема "Енергийната сигурност в Европа".

Той констатира, че във Физическия факултет с приложна физика към СУ от няколко години няма нито един студент.

"Има страшно малко кадри. Не е малък процесът, може да се възстанови със стартирането на двата нови блока, смятам, че ще имаме ренесанс и много хора ще се устремят отново към ядрената енергетика".

"Човечеството хвърляше много усилия в развитието на възобновяемите енергийни източници. Ефектът, който се получи от тях не е задоволителен. Огромни количества пари отидоха там с много малък ефект като декарбонизация на онова, което ние произвеждаме като енергия, тъй като светът само до преди 15 години произвеждаше енергията си 90%, 92% от въглеводороди, а 8% от вода".

"Голямото усилие на човечеството в последните десет години се вложиха много пари в соларите и успяхме да намалим с 1,7% въглеводородите, които бяха стигнали до 83%".

Той посочи, че "отработеното ядрено гориво на първо време можем да го съхраняваме на площадките на атомните централи 100 години".

"Ядреното гориво не ни е проблем в момента, ако ние започнем в бъдеще да изграждаме четвърто поколение реактори с бързи неутрони това гориво, което ние съхраняваме, е входно гориво за тези реактори четвърто поколение".

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Майката на убития Димитър от Цалапица: Вече 8 месеца не знам детето ми от какво е починало
Майката на убития Димитър от Цалапица: Вече 8 месеца не знам детето ми от какво е починало
По благоевградски: Автобусни спирки насред кръстовище
По благоевградски: Автобусни спирки насред кръстовище