НОВИНИ

ЕС одобри доходите от запорираното руско имущество да отидат в полза на Киев

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
05:54, 22.03.2024
Чете се за: 01:42 мин.
Европа
Слушай новината

Европейският съвет одобри предложението доходите от запорираното в ЕС руско имущество заради войната в Украйна да бъдат използвани в полза на Киев.

"Има голяма подкрепа за предложението с тези средства да се осигури военна помощ за Украйна. Казах на лидерите, че ако сме бързи в оформянето на предложението, можем да осигурим първия милиард до 1 юли. Така, че зависи от нас. Изготвихме и предложение за повишаване на митата за внос на зърно, маслодайни семена и производни продукти от Русия и Беларус. И има няколко основателни причини за това предложение. Така ще предотвратим руското зърно да дестабилизира пазара на ЕС. Това ще спре Русия да използва приходите от износ на тези стоки за ЕС и ще гарантира, че незаконният руски износ на откраднато украинско зърно няма да навлезе на европейския пазар", посочи Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК.

Това съобщи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен на пресконференция след края на първия ден от срещата на върха в Брюксел. По нейните думи тези приходи се очаква да бъдат по 3 млрд. евро годишно, като 1 млрд. милиард евро може да бъдат осигурени до юли. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отбеляза, че посланието към Кремъл е, че Европа е решителна и бърза в приемането на решения по най-важните геополитически въпроси.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слънчево със сутрешни мъгли
Слънчево със сутрешни мъгли
Изтича ултиматумът: Кой е на ход?
Изтича ултиматумът: Кой е на ход?