НОВИНИ

Ще поскъпне ли токът?

Народното събрание задължи Министерството на финансите да върне 1 млрд. лева за енергийна сигурност

Николай Минков
от Николай Минков
22:00, 21.03.2024 (обновена)
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Широк фронт срещу Асен Василев беше отворен в пленарната зала. Поводът - пренасочени към бюджета средства от Фонда "Сигурност на електроенергийната система".

Дебатът беше вкаран извънредно в дневния ред от ГЕРБ-СДС и ДПС. В крайна сметка в отсъствието на финансовия министър Народното събрание го задължи до края на март да върне 1 милиард лева във Фонда.

Ако дупката във Фонда не се покрие, има ли реална опасност от поскъпване на тока с 20 процента?

Близо 4 часа продължиха дебатите, които от чисто енергийни се превърнаха в политически. От ГЕРБ-СДС и опозиционните партии обвиниха Асен Василев, че е източил Фонда за енергийна сигурност. Закономерно от ПП-ДБ защитиха финансовия министър.

Председателят на енергийната комисия обясни какъв е дефицитът във Фонда и обвини финансовия министър, че с тези средства връзва бюджета.

"Обща сума 5,4 милиарда лева, кое от това не е вярно, кое не го е взел финансовият министър и да се намираме сега в ситуация, в която не ни стигат 1 млрд. във Фонда при положение, че сме имали 5,5, ама ги взеха от енергетиката и ги изхарчиха незнайно за какво", заяви Делян Добрев, председател на комисията по енергетика, ГЕРБ-СДС.

От ПП-ДБ обясниха, че дефицитът във Фонда се дължи на спада в цените на въглеродните емисии и на природния газ при завишена прогноза на КЕВР, поради което и цената на произвеждания ток е по-ниска, а от там постъпленията са по-малко от очакваните.

"Няма как, когато цените вървят надолу, вие да зовете за увеличаване на такса задължение към обществото или да плашите хората, защото фондът не е балансиран. И от всичко казано дотук разбираме, че тази точка, която не беше изначално внесена в дневния ред днес, е политически удобна за нападки към финансовия министър", допълни Радослав Рибарски.

От ДПС предупредиха, че липсата на пари във Фонда обрича не само потребителите, но и енергетиката.

"Оказа се, че всеки, който излиза тук, разбира от енергетика, а само Христо Стоичков рита топката. Ако продължаваме по този начин, няма да имаме средства за построяване на ядрените централи. Няма да имаме средства за компенсация на битовите потребители", коментира Рамадан Аталай, ДПС.

"Има такъв народ" изчислиха с колко ще скочи цената на тока, ако фондът няма средства да покрие по-високите цени от 1 юли, след като битовите потребители излязат на свободния пазар.

От ПП-ДБ защитиха Василев с аргумента, че е стабилизирал финансите, намалил е дефицита и е успокоил инфлацията.

"Подвикванията ви от място не променят фактите - най-големият ръст на доходи, изпреварващи инфлацията. Асен Василев се справи по-добре от който и да е ваш министър. Така че колкото и да го плюете днес на всеки е ясно, че това е една атака срещу Асен Василев", заяви Искрен Митев, ПП-ДБ.

От "Възраждане" обясниха, че само в името на гражданите ще гласуват предложеното от ГЕРБ и ДПС.

"Ние от "Възраждане" сме принудени да подкрепим това предложение в името на това частните потребители да имат някаква компенсация", подчерта Цончо Ганев от "Възраждане".

БСП внася утре предложение за отлагане с 1 година излизането на битовите потребители на свободния пазар. Обвиниха ГЕРБ за създалата се ситуация, но не спестиха критики към Асен Василев.

"Вие избрахте Асен Василев за финансов министър. Вие го подкрепяхте Асен Василев за финансов министър. Вие два пъти спасихте правителството", каза още Георги Свиленски.

Със 156 гласа "за" парламентът задължи Министерството на финансите до 31 март да върне 1 млрд. лв. във Фонд "Сигурност на електроенергийната система. "Против" гласуваха 50 депутата от ПП-ДБ, а системата отчете, че още трима от същата група са се "въздържали".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христомира Поповска записа победа и загуба на турнир по бадминтон във Варшава
Христомира Поповска записа победа и загуба на турнир по бадминтон във Варшава
Русия победи Сърбия в първата си контрола срещу европейски тим от началото на войната в Украйна
Русия победи Сърбия в първата си контрола срещу европейски тим от началото на войната в Украйна