НОВИНИ

САЩ срещу Apple: Дело за злоупотреба с монополно положение

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:49, 21.03.2024
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Слушай новината

Американското министерство на правосъдието и 15 щата заведоха дело срещу корпорация Apple за монополизиране на пазара на смартфони и подтискане на конкуренцията.

Според обвиненията компанията използва контрола си над iPhone за незаконно ограничаване на съперници и възможностите на потребителите.

Според главния прокурор технологичният гигант е постигнал дял от над 65 процента от американския пазар на смартфони не с конкурентни заслуги, а чрез нарушаване на федералното антитръстово законодателство.

В жалбата се твърди, че Apple пречи на растежа на нови приложения и подрива достойнствата на конкурентните продукти.

Според обвинението Apple се опитва да попречи на иновациите и да задуши конкурентите. Посочва се, че компанията "подкопава приложения, продукти и услуги, които биха направили потребителите по-малко зависими от iPhone, а също насърчават оперативната съвместимост и по-ниските разходи за потребителите и разработчиците".

"Ние твърдим, че Apple е използвала стратегия, която разчита на изключващо, антиконкурентно поведение, което вреди както на потребителите, така и на разработчиците", заяви Мерик Гарланд, главен прокурор на САЩ.

Жалбата изброява редица порочни практики на Apple, като блокиране на приложения с широка функционалност, потискане на мобилните облачни стрийминг услуги, ограничаване на цифрови портфейли на трети страни и намаляване на функционалността на смарт часовници от други производители.

"Както е посочено в нашата жалба, твърдим, че Apple консолидира монополното си положение не като прави собствените си продукти по-добри, а като прави другите продукти по-лоши", допълни Мерик Гарланд.

Технологичният гигант обяви, че ще води енергична съдебна битка и отрече твърденията. Делото застрашава принципите, които отличават продуктите на Apple на силно конкурентни пазари, заяви представител на компанията.

Според говорителя съдебна загуба би попречила на способностите на компанията да създава технология, която хората очакват от нея.

Европейските антимонополни регулатори ще разследват Apple, Meta и Google съгласно правомощията си по Закона за цифровите пазари на Евросъюза, съобщават източници на Ройтерс.

Разследването ще бъде обявено през следващите дни, а решения се очакват преди края на мандата на ресорния заместник-председател на Еврокомисията Маргрете Вестагер през ноември.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проектокабинетът "Габриел": Какви са възможните ходове?
Проектокабинетът "Габриел": Какви са възможните ходове?
Нургюл Салимова завърши на второ място при жените на Откритото първенство по шахмат на Исландия
Нургюл Салимова завърши на второ място при жените на Откритото първенство по шахмат на Исландия