НОВИНИ

Среща на върха: Обсъждат замразените руски авоари, Украйна и Газа

България е представена от премиера в оставка Николай Денков

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:01, 21.03.2024 (обновена)
Чете се за: 04:32 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Среща на върха на лидерите на страните от Европейския съюз се провежда днес и утре в Брюксел. Основните теми са военната и финансова подкрепа за Украйна, ситуацията в Близкия изток, фермерските протести, миграцията и разширяването на Европейския съюз.

Лидерите на 27-те дадоха "зелена светлина" на Босна за начало на преговори за присъединяване към Евросъюза.

Преди началото на европейската среща на върха част от лидерите от общността участваха в първия по рода форум на високо ниво в подкрепа на ядрената енергия. Премиерът в оставка Николай Денков участва в ядрения форум и в срещата на върха.

Ядрената среща на върха в Брюксел се проведе близо до един от символите на града - Атомиумът. И това не е случайно, защото през 1958 година, когато Атомиумът е построен, той е символ на задаващата се ядрена ера.

След дълъг период на отричането ѝ сега Европейският съюз отново се обръща към ядрената енергия, която да изиграе решаваща роля в опазването на климата.

Въпреки че родната ѝ Германия се отказа от ядрената енергия Урсула фон дер Лайен смята, че удължаването на живота на атомните централи може да помогне за постигането на климатичните цели.

"В Европейския съюз има различни възгледи за ядрената енергия. Но аз съм тук, защото вярвам в това, че ядрените технологии могат да играят важна роля в прехода към чиста енергия. Виждам също, че след световната енергийна криза, причинена от нахлуването на Русия в Украйна, много страни преоткриват потенциалната роля, която ядрената енергия може да играе", каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

България също е част от така наречената ядрена коалиция в Европейския съюз от страни, които подкрепят развитието на ядрените технологии. Премиерът в оставка Денков е уверен, че Европейската комисия ще осигури и финансиране за това.

Вижте още в прякото включване на Десислава Апостолова.

"Това е среща, каквато не е имало досега. Първа такава глобална среща за ядрената енергетика, която показва, че отношението към нея се промени във връзка с целите за декарбонизация. Това, което беше отчетено, е, че има рязка промяна в политиките, включително на политиките на Европейския съюз и на Европейската комисия. Дискутирани бяха всички възможни елементи, за да може доколкото е възможно бързо, но безопасно, да се развие ядрената енергетика в света и в Европа. Това включва подготовката на кадри, технологиите, които да са безопасни, инвестициите, които са много сериозни, дисциплината, така че да няма забавяне в сроковете и оскъпяване на проектите", заяви премиерът в оставка Николай Денков.

На срещата на върха европейските лидери обсъждат военната и финансова помощ за Украйна. Очакванията са да има съгласие за използването на печалбите от замразените руски активи за закупуване на оръжие за Киев и за възстановяването на страната.

"Ще купуваме боеприпаси не само в Европа, където трябва да увеличим производството, но и от други държави в света. Това трябва да стане много бързо. Имаме добра комуникация и разбирателство за това. Трябва да използваме и средствата от европейския инструмент в подкрепа на мира за покупки не само в Европа, но и от трети страни. Искаме да използваме и печалбите, които идват от замразените активи на Русия. Подкрепям това да ги използваме, за да осигурим повече боеприпаси и оръжия за Украйна и да им предоставим военно оборудване, от което се нуждаят за своята отбрана. Това е голяма тема и се надявам на единство по нея", допълни канцлерът на Германия Олаф Шолц.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Политическо танго
Политическо танго
Байерн Мюнхен отново поглежда към Нагелсман за нов треньор
Байерн Мюнхен отново поглежда към Нагелсман за нов треньор