НОВИНИ

Колко домакинства получават енергийни помощи?

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
18:44, 21.03.2024
Чете се за: 03:45 мин.
Регионални
Слушай новината

Янка Калайджиева взима пенсия от 520 лв, това е под линията на бедност от 526лв. и затова се налага да ползва енергийни помощи. А неяснотата каква ще е цената на тока след либерализацията на пазара я тревожи.

"Как ще се справя? 520 лева ми е пенсията, кое да плащам по-напред - храна ли? Добре, че поне нещичко си произвеждаме тука иначе не знам как ще се справим. Ако се опрем на енергийните помощи не са достатъчни и няма да стигнат. Те са 540 лева", посочва Янка Калайджиева – пенсионер.

Малко над 32 хиляди са подадените молби за енергийни помощи в една от най-бедните области у нас - Благоевград, само за този отоплителен сезон. Те обаче с всеки изминал сезон растат все повече.

"От тях са 26 хиляди 105 отпуснати, а 6,150 отказани. Смея да твърдя, че ние сме една от големите области, в която има доста подадени молби и съответно отпуснати помощи", посочи Станка Михова – главен експерт в Регионална дирекция „Социално подпомагане“ – Благоевград.

От Центъра за изследване на демокрацията не очакват шокова промяна в цената на тока у нас в следващите години.

"Цената на ел. енергия в България и ЮИЕ ще се движи между 80 и 90 евро на МВч до 2030 г. което означава, че цената ще бъде близо до сегашните равнища на регулирания пазар. Не очакваме голяма промяна на цената на ел. енергията, независимо дали ще има пълна или частична либерализация", каза Мартин Владимиров, енергиен експерт в Центърът за изследване на демокрацията.

И все пак - около 200 хил. домакинства в цялата страна получават енергийна подкрепа, което е недостатъчно посочват експерти, и настояват обхватът да бъде разширен. Трябва да бъдат използвани както програми за помощ на най-бедните домакинства, така и средствата от Фонда за сигурност на електроенергийната система

"Той се не използва, за да намали енергийната бедност, за което е направен, а се използва за изплащане на огромни субсидии за въглишните електроцентрали, които произвеждат ел. енергия на много по-високи цени от всички останали. Цялото общество, ние които получаваме средствата от фонда за енергийна сигурност плащаме тези субсидии. Ако те бъдат премахнати и бъдат разпределени за подпомагане на енергийно бедните ние имаме достатъчно средства да решим проблема на цялото общество, защото става въпрос за 2 млрд.лв. на година", каза Мартин Владимиров, енергиен експерт в Центърът за изследване на демокрацията.

Средствата за енергийна помощи могат да идват и от продажбата на квоти въглероден двуокис на европейския пазар, което няма да изисква средства от държавата, каквото препоръчва Европейската комисия, припомнят експерти. Други пък са на мнение, че все пак има риск от увеличаване на цената на тока за битовите потребители при либерализацията на пазара. И тези рискове трябва да бъдат сведени до минимум преди да ударят по джоба на потребителя.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Победа и загуба за Изабелла Шиникова на турнир в Тунис
Победа и загуба за Изабелла Шиникова на турнир в Тунис
Младежкият национален отбор победи Локомотив София в учебна игра
Младежкият национален отбор победи Локомотив София в учебна игра