НОВИНИ

"Всеки сам си преценя" е българската реплика на годината

всеки сам преценя българската реплика годината
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:16, 27.12.2021
5347
Чете се за: 02:22 мин.
Общество
Слушай новината

"Всеки сам си преценя" е българската реплика на годината. Това заяви пред БНР доц. Надежда Сталянова от Катедра "Българска филология" към Факултета по славянски филологии в Софийския университет.

По думите ѝ вторичната функция на тази фраза е ирония към това, че човекът, който я употребява, е толкова некомпетентен, че не съзнава каква вреда може да нанесе на себе си, на близките си и че няма никаква гражданска позиция.

"Човекът, създал тази реплика, не се е самоиронизирал. Репликата възникна като съзнателна позиция, противопоставяща се на научния прогрес. И разбирането за това, че всеки има право да взема решения за своето здраве и живот. Тази реплика се зароди в социалните мрежи и според мен е несъзнателна грешна граматична форма "преценя", а не "преценява", но тя се хареса и се завъртя. Хареса се, защото е колоритна, а в социалните мрежи има една тенденция по-образованите, да кажем "граматичната полиция", да се присмиват на хората, които правят отклонения, допускащите грешки, да ги изкарва некомпетентни, необразовани и прости", обяснява доц. Сталянова.

Ако чужденец си преведе тази фраза, няма да разбере целия контекст на пандемията, в който тази реплика функционира, допълни тя.

Изследователката, която повече от 15 години професионално следи езика на българските политици, коментира:

"През последните няколко години се наслагваше умора от това, че слушаме все едни и същи хора. Тенденциите в езика на политиците бяха все едни и същи, защото и хората, които слушахме, бяха все същите".

Новите лица носят и нов език, каза доц. Сталянова.

Онлайн обучението е превърнало децата в негови жертви, смята преподавателката: "Онлайн обучението ги направи по-мързеливи. Служенето с езика изисква все по-голямо усилие от тях", допълва доц. Сталянова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пуснаха от ареста шофьора, който прегази куче на Бъдни вечер
Пуснаха от ареста шофьора, който прегази куче на Бъдни вечер
Левски се раздели със защитник
Левски се раздели със защитник