НОВИНИ

Вселената може да съдържа от сто милиарда до два трилиона галактики

ново изследване предполага вселената тъмна материя
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
23:25, 07.08.2024
Чете се за: 01:55 мин.
Наука и технологии
Слушай новината

Днес астрономите могат да наблюдават не повече от 3% от Вселената, но тези знания са им достатъчни, за да могат да изчислят приблизителния броя на галактиките в нея. Именно това са направили американски астрономи от Планетарния институт в Аризона.

За изчисленията си екипът е използвал два подхода. Първият се основава на идеята за приблизителния размер на Вселената и крайната маса на галактическите структури.

Възрастта на Вселената е 13,8 милиарда години. Тъй като през цялото това време космическото пространство се е разширявало във всички посоки, общият обхват на Вселената би трябвало вече да достига 46 милиарда светлинни години.

След като са установили горния и долния праг за масата на галактиките, учените са изчислили, че във Вселената може да има до един-два трилиона такива.

Астрономите са използвали и втори подход, основан на данни от космическия апарат "Нови хоризонти". Сондата е събрала информация за общото количество светлина в различни части на небосклона и е изчислила колко галактики биха били необходими, за да светят с този интензитет.

Въз основа на тези наблюденията учените са изчислили, че във Вселената може да има сто пъти по-малко галактики, отколкото предполага първото изследване - 100 - 200 милиарда.

"Това означава, че броят на галактиките в наблюдаваната от нас Вселена варира някъде между 2 трилиона на горната граница и 100 милиарда на долната граница", казва Памела Гай, старши научен сътрудник в Планетарния институт в Аризона.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лин Ю-Тин ще участва в олимпийския финал на турнира по бокс за жени в категория до 57 кг
Лин Ю-Тин ще участва в олимпийския финал на турнира по бокс за жени в категория до 57 кг