НОВИНИ

Вулканът на Ла Палма: Реки от лава заливат острова

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:52, 25.09.2021 (обновена)
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Слушай новината

Вулканичните изригвания на канарския остров Ла Палма се засилиха. Това принуди местните власти да евакуират още три града, а пожарникарите временно да прекратят работата си. Авиокомпаниите отмениха полети заради огромен облак от газ и пепел.

Реки от Лава заливат остров Ла Палма. Откакто изригна в неделя, вулканът Кумбре Виеха унищожи стотици домове и доведе до евакуацията на хиляди хора.

Заради новите вулканични изригвания пожарникарите преустановиха разчистването.
Засега не се съобщава за загинали или пострадали хора, но има опасност за банановите плантации, които са от ключово значение за местната икономика.

Фермери, които от 50 години отглеждат банани, казват, че досега не са се сблъсквали с такава разруха. Част от продукцията е напълно изгоряла, а оцелелите банани са негодни за пазара, защото са покрити с пепел.

"Ситуацията е драматична. За съжаление се случи на мен, но има семейства, техните майки и бащи, които загубиха домовете си. Някои хора са с две или три деца и няма къде да отидат", заяви фермерът Антонио Брито.

Туризмът на остров Ла Палма е по-слабо развит в сравнение с другите перли на Канарските острови - Тенерифе или Гран Канария и икономиката разчита на земеделието.

Вулканът е застрашил около 15% от банановата реколта. Има риск и за пет хиляди работни места в сектора. Местните власти забраниха събирането на реколтата до четвъртък, за да може пътищата да останат свободни за автомобилите на пожарната и спасителните екипи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как ще продължи операцията по разтоварването на заседналия кораб край Камен бряг?
Как ще продължи операцията по разтоварването на заседналия кораб край Камен бряг?
Норвегия отменя всички COVID мерки и се връща към нормалния живот
Норвегия отменя всички COVID мерки и се връща към нормалния живот