НОВИНИ

Взрив в завод за целулоза край Свищов

Двама от служителите на предприятието са леко пострадли

взрив завод целулоза свищов
Снимка: МВР
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Пламенка Тонева
12:08, 29.07.2024 (обновена)
11077
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Взрив в завода за целулоза край Свищов. Двама от служителите на предприятието са леко пострадали. За инцидента потвърди по-рано днес за "По света и у нас" кметът на Свищов Генчо Генчев, който е на мястото. Инцидентът е станал около 11.00 ч. Всички служители на завода са евакуирани.

По първоначална информация пожарът е избухнал в цеха за производство на натриев хлорат на предприятието. След това е възникнал взрив. Задействала се е ведомствената противопожарна служба, която е локализирала и потушила огъня. Това съобщиха за БНТ от МВР - Велико Търново. Производството е спряно и изтичане във въздуха няма.

Няма данни за замърсяване на въздуха

Към момента няма данни за опасност от замърсяване в района. Екоинспектори пътуват към мястото на пожара. В следващите три дни там ще бъде поставена и мобилна лаборатория, която да измерва има или не замърсяване на въздуха. Това съобщи за "По света и у нас" директорът на РИОСВ - Велико Търново инж. Мая Радева.

В момента на мястото на инцидента има четири пожарни екипа.

"Става ясно, че при товаро-разтоварна дейност на натриев хлорат, който бил лесно запалим, според колегите се получава взрив. В резултат на взрива има пострадали двама служители от ведомствената пожарна, която е към завода. Те са пострадали в резултат на това, че имало счупени стъкла, които са попаднали върху тях. Няма опасност за техния живот и здраве. Към момента колегите ме уверяват, че владеят ситуацията. Ще бъде изпратена подвижна станция, която да мери качеството на въздуха, така че за момента считам, че ще се справим. Вероятно има служители, работен ден е в момента. Колегите са на територия и са взели всички адекватни мерки", каза Калин Стоянов – служебен министър на вътрешните работи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Идентифицирано е едно от телата, открити във взривените складове край Елин Пелин
Идентифицирано е едно от телата, открити във взривените складове край Елин Пелин
Нов вандалски акт във Франция тази нощ
Нов вандалски акт във Франция тази нощ