НОВИНИ

Якоб Ингебригтсен спечели бягането на 1500 метра на Диамантената лига в Лозана

Якоб Ингебригтсен
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
12:35, 01.07.2023
Чете се за: 03:20 мин.
Спорт

Олимпийският шампион Якоб Ингебригтсен спечели бягането на 1500 метра за мъже в Лозана от Диамантената лига по лека атлетика.

22-годишният състезател от Норвегия, който счупи световния рекорд в нетрадиционното бягане на две мили този месец в Париж, водеше през цялата дистанция и финишира първи за 3:28,72 минути, по-малко от секунда от личния си рекорд, въпреки хладната вечер на Стад Олимпик де ла Понтез.

"Трябваше да направя някои корекции в моята стратегия. Целта е да вляза във възможно най-добрата форма за световното, което започва на 19 август в Будапеща", каза Ингебригтсен.

Ламеча Гирма от Етиопия, който подобри световния рекорд в стипълчейз същата вечер на 9 юни в Париж, остана втори на 1500 метра с 3:29.51 минути, което е нов рекорд на Етиопия.

Американката Кейти Муун спечели победата в сектора за овчарски скок с най-добро постижение в света за сезона от 4.82 метра.

Най-добро време за сезона даде и етиопецът Бериху Арегави в бягането на 5000 метра за мъже с 12:40.45 минути. Той успя да победи Джошуа Чептегей (Уганда), а постижението на 22-годишния етиопец е петото най-добро в дисциплината за всички времена.

Кенийката Мери Мора спечели бягането на 800 метра при жените, повеждайки от началото на дистанцията и финиширайки с най-доброто лично постижение за сезона - 1:57.43 минута.

На 100 метра при жените Мари-Жозе Та Лу от Кот д'Ивоар, двойна сребърна медалистка от световното първенство през 2017 година, направи силен старт и стигна до лесна победа с 10.88 секунди.

"Доволна съм от победата, но не и от времето си. Условията не бяха идеални, беше студено за мен. Но съм щастлива, че поне пробягах под бариерата от 11 секунди", коментира Та Лу.

Лециле Тебого от Ботсвана спечели бягането на 200 метра при мъжете с 20.01 секунди. Олимпийският шампион от Канада Андре де Грас, който наскоро смени личния си треньор, остана едва шести с 20.57 секунди.

Следващият турнир от Диамантената лига ще се проведе в Стокхолм на 2 юли.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денков: Процедурата по избор на нов главен прокурор не изглежда адекватна
Денков: Процедурата по избор на нов главен прокурор не изглежда адекватна
Станимира Петрова и сестри Стоеви излизат в битки за златото НА ЖИВО по БНТ 3
Станимира Петрова и сестри Стоеви излизат в битки за златото НА ЖИВО по БНТ 3