НОВИНИ

Якоб Ингебригтсен взе златния олимпийски медал в бягането на 5000 м

Норвежецът стана първи на 1500 метра през 2021-а година в Токио.

Якоб Ингебригтсен
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
22:45, 10.08.2024
Чете се за: 02:10 мин.
Спорт
Слушай новината

Норвежецът Якоб Ингебригтсен грабна златото на 5000 метра за мъже на Олимпийските игри в Париж, след като спечели изключително тактическото бягане с време 13:13.66 минути. Резултатът на победителя е най-доброто време в света за сезона. Титлата е втора от Олимпийски игри за скандинавския бегач, който през 2021-а година в Токио стана първи на 1500 метра.

Второто място е за Роналд Квемой (Кения) с резултат 13:15.04, а третата позиция извоюва Грант Фишер от САЩ с 13:15.13 минути.

Ингебригтсен беше останал през по-голямата част в средата на групата, но атаката му започна около две обиколки преди финала. Той нахлу в призовата тройка, а след това задмина и водача до този момент Хагос Гебрхивет от Етиопия. Изобщо етиопците – Гебрхивет и Биниам Мехари водеха в голяма част от дистанцията, притиснати от Квемой от Кения.

И докато във вторник беше провал за Ингебригтсен с четвъртото място в любимото му бягане на 1500 метра, в събота вечерта той се издигна майсторски на 5000 метра пред погледа на съпругата му Елизабет с дъщеря му Филипа. Така 23-годишният норвежец украси вечерта за страната си, която по-рано днес отпразнува шампионската титла на женския хандбален отбор.

Норвежецът атакува мощно в последните 800 метра, за да се превърне в първия атлет от тази страна с два златни олимпийски медала в бягането. Норвегия вече има общо десет златни медала в леката атлетика на олимпийските игри. Иначе тази дисциплина се очертава доста по-успешна за него, тъй като е световен шампион в последните две издания на първенството.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фейт Кипиегон спечели трета поредна олимпийска титла на 1500 м
Фейт Кипиегон спечели трета поредна олимпийска титла на 1500 м