НОВИНИ

Йоана Георгиева: Освен да си добър спортист е важно да си образован и интелигентен човек

йоана георгиева класира полуфиналите 200 едноместен каяк световното първенство дуисбург
Снимка: ICF
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
21:56, 31.12.2023
Чете се за: 05:17 мин.
Спорт
Слушай новината

Освен да си добър спортист е важно да си образован и интелигентен човек, твърди Йоана Георгиева, която по-рано през годината спечели титлата на 200 метра едноместен каяк при девойките до 23 години на световното първенство по кану-каяк в Аурондзо (Италия) и сребърното отличие в дисциплината 500 метра едноместен каяк.

Това доведе до получаването на олимпийска квота за Георгиева за Игрите в Париж. Наскоро тя стана носител и на Спортен Икар за пробив в световния спорт.

Тя разказа повече за първите й стъпки в спорта и усещането да достигнеш мечтата на всеки един спортист – да се състезава на олимпийски игри.

За началото на спортната си кариера Йоана споделя, че никога не е предполагала, че ще стигне до тук.

Беше за забавление и за това, че е свързано с вода. Моментът, в който осъзнах, че искам да се развивам в този спорт и да преследвам високи цели и постижения беше през 2017 г. Тогава участвах на регатата „Олимпийски надежди“ на 1000 м и успях да се класирам за финал", разказа още тя.

Споделя, че тогава започва да има повече самочувствие като спортист и състезател. Класирането й на Б финалите на 500 и 200 метра на европейското първенство през 2018 г. я разочарова, но и мотивира да се развива.

"Кану-каякът стана като начин на живот без да мисля, че един ден ще стигна до олимпийската квота или световните титли. Изпуснала съм почти всичките си рождени дни заради тренировки, балът също. Той беше точно преди европейското първенство през 2021 г. Бях в родния ми град Видин за малко, защото имах почивка между лагерите, но понеже беше периодът на корона вирус не исках да рискувам всичко за което съм работела, разказа още Йоана.

За това какви мисли минават през главата й, когато чуе сигнала за начало на гребането, Йоана споделя:

"От емоцията стартираш максимално. През тези 200 м трябва да се опиташ да си максимално бърз, да си силен и да не ти пада темпото и скоростта. Единственото нещо, което мисля през това време е продължавам напред и да държа. Когато си най-отпред не мислиш дали ти е било тежко или трудно по някакъв начин. Емоцията е много по-различна - когато се качиш на стълбичката забравяш всичките болки и несполуки. Чувството да чуваш химна е неописуемо", допълни тя.

"Има схема, по която се разпределят олимпийските квоти. Понеже станах втора на Б финала, по нашите сметки не я печелехме, но явно не бяхме разбрали добре условията. Беше много разочароващо – вече бях приела, че догодина трябва да се състезавам за допълнителната олимпийска квалификация, където се раздават само две квоти. Изчакахме официалния документ да излезе, проверихме в интернет и когато видяхме, че нашата държава е спечелила квота за олимпийските игри беше едно успокоение, че не трябва да се състезавам за олимпийската квалификация догодина", добави още тя.

Когато разбира, че наистина печели квотата, се разплаква от щастие и веднага започва да мисли как ще тренира за олимпийските игри и няма търпение да започне подготовка.

"За мен винаги е било важно освен да си добър спортист да си образован и интелигентен човек. Така решава да запише за учител по физическо възпитание и спорт. Избрах задочно обучение, за да мога да съчетавам и двете неща", добави още тя.

Споделя, че много обича Видин и България.

"Другаде не мога да вирея, не се чувствам на място. Останах в „Бдин-77“, защото от тук тръгна всичко и с моя треньор заедно доказахме, че сме конкурентоспособни дори при такива условия, които са тук в града. От полза е, че тренираме централизирано и през по-голямата част от годината съм на спортни лагери и специализирани бази, които нямат нищо общо с нашата тук във Видин, добави още тя.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Събитията на 2023: Политическата сглобка - как некоалицията пое властта след трусове и пренареждания
Събитията на 2023: Политическата сглобка - как некоалицията пое властта след трусове и пренареждания
"Новогодишен калейдоскоп" очаква зрителите на БНТ в новогодишната нощ
"Новогодишен калейдоскоп" очаква зрителите на БНТ в новогодишната нощ