НОВИНИ

Йоана Илиева спечели бронз на сабя от световното първенство по фехтовка в Милано

Борил Гочев
от Борил Гочев
18:54, 27.07.2023
Чете се за: 02:17 мин.
Спорт
йоана илиева остана бронз сабя световното първенство фехтовка милано
Слушай новината

Българската сабльорка Йоана Илиева остана с бронзов медал от световното първенство по фехтовка в Милано, Италия, след като походът ѝ бе спрян в полуфиналите от гъркинята Деспина Георгиаду.

Преди този дуел нашето момиче записа четири победи във фазата на директните елиминации, включително една служебна над четирикратната световна шампионка индивидуално Олга Харлан от Украйна, която бе дисквалифицирана, защото отказа да стисне ръката на своята руска съперничка Ана Смирнова след успеха срещу нея в 1/64-финалите.

Това помогна на българката да достигне до голямата четворка и така да осигури първо отличие за страната ни шампионат на планетата след 36-годишно чакане. За последно, България имаше представител на почетната стълбичка в Лозана, Швейцария през 1987-а, когато мъжкият ни тим заслужи сребро в отборната надпревара на сабя.

В полуфиналите, за съжаление, Йоана Илиева не успя срещу Деспина Георгиаду от Гърция, въпреки че в първата половина на боя се държеше равностойно и изоставаше само с два туша при 6:8, когато дойде прекъсването.

След подновяването на срещата обаче гъркинята взе нещата в свои ръце и успя да се откъсне в резултата, слагайки точка на спора след 15:8 в своя полза.

По този Георгиаду, която на последното световно първенство спечели бронз индивидуално на сабя, постигна най-големия успех в своята кариера досега, а в спор за титлата ще се изправи срещу действащата шампионка на планетата Мисаку Емура от Япония.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България U17 завърши без грешка в груповата фаза на Евроволей 2023
България U17 завърши без грешка в груповата фаза на Евроволей 2023
Димитър Радев пред БНТ: Лихвите по кредитите и депозитите у нас ще се увеличават все по-осезаемо
Димитър Радев пред БНТ: Лихвите по кредитите и депозитите у нас ще се увеличават все по-осезаемо