НОВИНИ

Йотова в Албания: Правата на етническите общности са сред най-важните условия за членство в ЕС

Вицепрезидентът участва в Тирана в представянето на книгата на доц. Спас Ташев "Българите в Албания"

bnt avatar logo
от БНТ
15:54, 16.09.2023
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Един от най-важните критерий за членство в Европейския съюз е зачитането на правата на всички етнически общности. За разлика от друга съседна държава, с която имаме сериозни проблеми, албанските власти са доказали, че зачитат правото на различните етнически общности в страната да пазят и отстояват своята идентичност, да развиват своя език и традиции. Европейският съюз е права и там, където те не се зачитат, не е ЕС. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова при представянето на книгата на доц. Спас Ташев "Българите в Албания" в Тирана. Представители на дипломатическия корпус в Албания и представители на българското национално малцинство присъстваха на представянето на книгата в Министерския съвет в Тирана.

Илияна Йотова: България застава изцяло зад европейското бъдеще на Албания

От своя страна доц. Спас Ташев изтъкна опитите на Република Северна Македония да наложи тезата, че в Албания няма българи.

Представянето на книгата е в навечерието на националното преброяване на населението в Албания – първото след признаването на българското национално малцинство през 2017 година. При срещите си на най-високо ниво в албанската столица Илияна Йотова получи уверения, че процесът ще се проведе прозрачно и всички етнически общности ще могат свободно да посочат своята идентичност.

В приветствието си Йотова акцентира върху дългата и сложна история на Балканите и геополитическите интереси, които винаги са били големи. "За съжаление често пъти чужда воля е предопределяла границите тук и живота на хората. Опитваме се да обясним тази нелека история на нашите европейски партньори", посочи вицепрезидентът.

"Освен общата ни история, днес ни сближават и общите проекти, общото бъдеще в името на младите хора", заяви Илияна Йотова и отбеляза, че през 2023 се навършват 110 години дипломатически отношения и 30 години от Договора за приятелство и сътрудничество.

Вицепрезидентът определи книгата на доц. Ташев "Българите в Албания" като важен документ, който допринася за това да се познаваме.

"Когато хората се познават по-добре помежду си по-лесно решават и проблемите. Книгата е важна за политиците – да си отговорят на много въпроси, да избегнат много конфликти днес и в бъдеще. Книгата има голямо значение за паметта на нашите поколения", подчерта Йотова.

По-рано вицепрезидентът разговаря с ректора на университета в Тирана проф. Артан Ходжа. В срещата участваха и професори от български университети и Българската академия на науките, които са част от ръководената от вицепрезидента делегация при посещението ѝ в Албания. Те предложиха конкретни проекти между българските и албанските университети и научните среди.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рамазан Рамазанов е полуфиналист на световното по борба в Белград
Рамазан Рамазанов е полуфиналист на световното по борба в Белград
Фестивал на тортата "Гараш" в Русе (СНИМКИ)
Фестивал на тортата "Гараш" в Русе (СНИМКИ)