НОВИНИ

Ювентус показа свръхчовешка воля и завоюва втора победа в Шампионската лига след драматичен успех срещу РБ Лайпциг

"Старата госпожа" изоставаше на два пъти, направи две принудителни смени преди 12-ата минута, остана с 10 човека в средата на второто полувреме след червения картон на вратаря Микеле Ди Григорио и бе от грешната страна на още няколко важни съдийски решения, но все пак си тръгна от "Лайпциг Стейдиъм" с трите точки.

bnt avatar logo
от Константин Джаркин
00:16, 03.10.2024
Чете се за: 07:22 мин.
Спорт
Ювентус
Снимка: X / @RBLeipzig_EN
Слушай новината

Ювентус премина през всички възможни изпитания, които футболните богове можеха да им предложат, но все пак постигна изключително важна победа като гост на РБ Лайпциг с 3:2 във втория кръг на Шампионската лига. "Старата госпожа" изоставаше на два пъти, направи две принудителни смени преди 12-ата минута, остана с 10 човека в средата на второто полувреме след червения картон на вратаря Микеле Ди Григорио и бе от грешната страна на още няколко важни съдийски решения, но все пак си тръгна от "Лайпциг Стейдиъм" с трите точки.

Бенямин Шешко и Душан Влахович вкараха по два гола, но в герой за селекцията на Тиаго Мота се превърна влезлия в 12-ата минута Франсиско Консейсао, който сложи точка на спора в 82-ата минута.

Двубоят започна по-възможно най-лошия начин за гостите. Просълзеният капитан Бремер напусна терена принудително в 7-ата минута. Бразилецът се контузи при сблъсък с нападателя на "биковете" Лоис Опенда. На негово място се появи Федерико Гати.

Само пет минути по-късно друг футболист на "бианконерите" - Николас Гонзалес, се строполи на тревата и също трябваше да бъде заменен. Тиаго Мота трябваше да опре на Франсиско Консейсао да замени аржентинеца.

В последствие двата отбора сякаш намериха комфорт на терена. Ювентус изпълняваше умело тактиката на родения в Бразилия специалист, докато селекцията на Марко Розе чакаше своя момент да създаде опасност чрез бързите си играчи на контраатака.

Хармонията обаче бе развалена от РБ Лайпциг след половин час игра именно от такава контраатака. Опенда стигна първи до изчистена топка от Давид Раум. Белгиецът след това намери по прекрасен начин партньора си в нападение Бенямин Шешко, който разстреля Микеле Ди Грегорио и откри резултата.

Гостите имаха сериозни претенции за дузпа, заради нарушение на Кастело Лукеба срещу Душан Влахович в наказателното поле на домакините само седем минути по-късно, но след съветване с видео асистент арбитрите, главният съдия Франсоа Летешие не посочи бялата точка.

За разлика от първото полувреме, втората част започна по прекрасен начин за Ювентус. Душан Влахович продължи да показва, че възобновява страховитата си форма, след като засече центриране на Андреа Камбиасо и не остави никакви шансове на Петър Гулачи за 1:1.

"Биковете" можеха мигновено да си върнат аванса чрез Опенда, но белгеицът нацели левия страничен стълб на вратата на "бианконерите".

Съдбата обаче отново обърна гръб на гостите по изключително жесток начин. В 58-ата минута вратарят Микеле Де Григорио получи директен червен картон за игра с ръка извън наказателното си поле, след преразглеждане на ВАР. До ситуацията се стигна, след като Шави Симонс изведе Лоис Опенда, а в опита си да изпревари светкавично бързия белгиец, италианският страж докосна леко кълбото с лявата си ръка.

Резервният вратар Матия Перин трябваше да се появи от пейката на мястото на крилото Кенан Йълдъз.

От последвалия свободен удар пък друга резерва - Дъглас Луиз, блокира изстрела на Симонс с ръцете си, което доведе до дузпа за РБ Лайпциг, която Бенямин Шешко реализира за 2:1 в 65-ата минута.

Ювентус и Влахович обаче показаха завидна воля на фона на всичко случило се в този двубой и само три минути по-късно отново изравниха. Сърбинът отне топката дълбоко в половината на домакините и с красив удар с левия крак матира Петър Гулачи. Това бе четвърти гол за бившия футболист на Фиорентина в два мача.

Мачът изведнъж придоби светкавична скорост и домакините можеха да отвърнат на удара веднага след това. Опенда отцели още веднъж гредата, а при добавката му топката се размина на сантиметри от вратата на гостите.

В 79-ата минута бе ред на друг футболист на "бианконерите" да се прояви като герой, но този път проявата бе дефанзивна. Пиер Калулу предотврати сигурен гол със самоотвержан шпагат при изстрел на Антонио Нуса.

Кошмарът за селекцията на Тиаго Мота обаче имаше приказен край. Влезлият като резерва в 12-ата минута Франсиско Консейсао открадна светлината на прожекторите от Шешко и Влахович, след като се справи с двама от защитниците на домакините с прекрасна техника, а впоследствие португалецът преодоля и унгарския страж на "биковете", за да реализира магически обрат за своя отбор в 82-ата минута.

Домакините не се отказаха от това да търсят равенството, като първо в четвъртата минута на добавеното време Бенямин Шешко бе близо до това да обърка плановете на Ювентус със своя хеттрик, след като бе намерен от Давид Раум на точката на дузпата, но изстрелът на словенеца бе спасен от Перин.

Минута по-късно пък още един защитник на гостите бе на точното място да предотврати сигурно попадение. Този път Андреа Камбиасо спря удар на резервата Андре Силва.

Ювентус обаче удържа на натиска на своя съперник и се поздрави с измъчена, но същевремнно много сладка победа в Шампионската лига, която утвърди позицията на "Старата госпожа" в Топ 8 с две победи. РБ Лайпциг продължава да търси първите си точки и се намира на 29-о място.

За "биковете" предстои още едно домакинство в най-престижния европейски клубен турнир, но предизвикателството ще бъде също толкова трудно. Възпитаниците на Марко Розе приемат английския Ливърпул на 23 октомври. Ден по-рано "бианконерите" ще бъдат домакини на друг немски отбор - Щутгарт.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ливърпул се оказа непреодолимо препятствие за Болоня
Ливърпул се оказа непреодолимо препятствие за Болоня