НОВИНИ

За изгодно пазаруване на "черния петък" трябва да набележим желанията си още сега

Какви са уловките при разпродажбите?

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
07:50, 15.10.2024
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Ако искаме да си купим нещо изгодно на черния петък през ноември, още отсега трябва да си набележим желаната стока. Това обясни в "Денят започва" Габриела Руменова от платформата "Ние, потребителите".

"По закон, за да е намалена една стока, тя трябва да е продавана на старата си цена един месец по-рано. След седмица-две трябва да се стабилизира цената, от която се твърди, че е намалено".

Промоциите в сайтовете на магазините не винаги важат и за физическите им обекти, предупреди още Руменова.

"Единственото изискване е да се спазват законовите уредби - старата цена да е прилагана месец преди кампанията за намаление и да са посочени и двете цени, за да може потребителят да направи сравнение".

При установяване на фалшиво намаление гражданите могат да сезират КЗП и законът им дава възможност за разваляне на договора.

"Призовавам хората да го правят, дори да е за две стотинки - въпрос на принцип е. Така можем да дисциплинираме търговците и да им покажем, че знаем правата си и сме готови да ги отстояваме", каза Габриела Руменова.

Независимо от търговската гаранция потребителите имат право на до две години рекламация - без значение дали стоката е купена на намаление или на редовна цена.

Покрай предстоящия Хелоуин и наплива от стоки, насочени към децата, Руменова коментира, че родителите трябва да внимават какво купуват.

"Изследвания показват, че много от играчките за Хелоуин съдържат вредни за здравето химикали. Може да се прояви алергична реакция. Да не се купуват стоки с неизвестен произход - никой не носи отговорност за безопасността им. Ако една стока е с твърде ниска цена, е много вероятно да е опасна, особено за най-малките. Много от костюмите са и леснозапалими".

Вижте разговора във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Албания започва първи етап от преговорите за присъединяване към ЕС
Албания започва първи етап от преговорите за присъединяване към ЕС
Есенният сезон: Как да различим грип от ковид и има ли ваксини?
Есенният сезон: Как да различим грип от ковид и има ли ваксини?