НОВИНИ

Все повече лекари постъпват на работа в благоевградската болница

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Владислава Миланова
07:23, 15.10.2024
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Само за пет месеца петима лекари от "Пирогов" постъпиха на работа в отделението по ортопедия в държавната болница в Благоевград и го реформираха. Защо лекарите са се отказали от работата в София и са я заменили с такава в малкия град?

Освен в ортопедията, специалисти са постъпили и в отделенията по кардиология и гастроентерология. Директорът на болницата д-р Димитър Димитров обясни, че когато е поел управлението ѝ по-рано тази година, е заварил "едно учреждение в тежка кадрова криза, на границата на финансова криза".

"Беше загубило ореола си на водещо лечебно заведение в Югозападна България. За 7 месеца се превърнахме в един от отличниците на сдружението на областните болници".

За първото полугодие болницата е привлякла 1000 пациенти повече.

"Стабилизирането и развитието на болницата има три цели - да се повишат санитарно-битовите условия, да се повиши качеството на болничните услуги и да се въведат високите технологии като част от съвременната медицина", обясни д-р Димитров.

България не е София и ние ще се справим, каза от своя страна д-р Илиан Алексиев - завеждащ отделението по ортопедия към МБАЛ-Благоевград.

"Нещото, което оттук насетне ние ще променим, е благодарение на свободата, която имаме. Благодаря на младите колеги, които дойдоха тук с мен и на ръководството на болницата, което видя потенциала в нас".

Д-р Веселин Балджиев - завеждащ отделението по кардиология, няма намерение да прави големи промени, а да използва наличната кадрова база.

"Разчитаме и на обучението на млади колеги, които активно да се включат в ежедневната работа, без да се забавя развитието им. Условията в момента позволяват кардиологията да се прилага по съвременни методи и да се наблегне най-вече на спешната помощ", каза той.

Проблемът с кадри важи за цяла България и е било предизвикателство да се привлекат специалисти от София, посочи още директорът на МБАЛ - Благоевград.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Есенният сезон: Как да различим грип от ковид и има ли ваксини?
Есенният сезон: Как да различим грип от ковид и има ли ваксини?
Животът след социалните центрове: Как се справят младежите, лишени от родителска грижа?
Животът след социалните центрове: Как се справят младежите, лишени от родителска грижа?