НОВИНИ

ООН отказа да изтегли мироопазващите си сили от Ливан

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:30, 15.10.2024 (обновена)
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Миротворците на ООН ще останат на сегашните си позиции в Ливан, въпреки призивите на Израел да се изтеглят. Съветът за сигурност на ООН изрази в декларация дълбоко безпокойство от израелския обстрел на позиции на миротворците. Израелският премиер Бенямин Нетаняху отрече обвиненията, че израелските сили са атакували ЮНИФИЛ.

ЮНИФИЛ остава непреклонен - миротворците на ООН няма да се изтеглят от Южен Ливан.

"Беше решено ЮНИФИЛ да запази всичките си позиции, въпреки призивите на израелската армия да освободи позиции в близост до "синята линия" между Ливан и Израел", каза ръководителят на мисията Жан-Пиер Лакроа.

Лакроа заяви, че решението на ЮНИФИЛ има пълната подкрепа както на Съвета за сигурност, така и на страните, които имат участие в силите на ООН. Подчертава се, че сините каски са в Ливан с мандат от Съвета за сигурност, за да оказват съдействие на цивилното население.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отново призова мироопазващите сили на ООН да се изтеглят и определи като напълно невярно твърдението, че израелските сили са атакували ЮНИФИЛ след съобщенията за пострадали миротворци.

"Обвинението, че Израел умишлено атакува ЮНИФИЛ е напълно невярно. Точно обратното. Израел многократно поиска от силите на ООН да се изтеглят от опасността, временно да напуснат бойната зона на границата между Израел и Ливан. Съжаляваме за пострадалите миротворци и израелската армия прави всичко възможно да предотвратява подобни инциденти. Но най-добрият начин да се гарантира безопасността на служителите на ЮНИФИЛ е като мисията изпълни искането на Израел и временно се изтегли", посочи Нетаняху.

Според Израел ООН се е провалил в опита да спре Хизбула да изгражда тунели и да разполага оръжия в близост до границата. Израелската армия разпространи ново видео, в което показва подземен комплекс на групировката в Южен Ливан. Съоръжението е служило за команден център, където са били складирани оръжия, боеприпаси и мотоциклети. На записа се виждат спални, кухня и санитарни помещения. Според Израел подземният комплекс е бил проектиран така, че отрядите на Хизбула да могат да пристигат, да се екипират и след това да навлизат в израелска територия пеша или с мотоциклети.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Християн Мицкоски е оптимист за еврочленството на Северна Македония
Християн Мицкоски е оптимист за еврочленството на Северна Македония
Разпределят събраните средства за пострадалите след пожарите в Ямболско
Разпределят събраните средства за пострадалите след пожарите в Ямболско